Tatlı ve Tuzlu Sular Arasındaki Berzah (Geçiş zonu) Biçimleri Birikmiş her su –Arapçada- deniz diye adlandırılabilir. Tatlı ve susuzluğu gideren deniz, nehirdir. Tuzlu ve acı veya çok tuzlu deniz ise okyanus, yahut tuzlu denizdir. Dökülme bölgesindeki su ikisinden de farklıdır. Çünkü tuzluluk ve tatlılık arası bir karışımdır. Ne tatlı, susuzluğu gideren, ne de tuzlu ve acı nitelemesi onun için geçerli değildir. İşte bu niteliklerle üç su kütlesinin nehir suyu, deniz suyu ve aralarında bulunan dökülme bölgesindeki suyun sınırları belirlenmiştir. Aradaki su, ayet-i kerîmede, denizin tuzluluk özelliğinin nehri etkilemesine yahut nehrin tatlılığının denizi etkilemesine mani bir engel yahut perde olarak nitelendirilmiştir. Dökülme çevresi, içerisindeki canlılara özel, dışında –nehirde veya denizde- yaşayanlara ise yasak olma hususiyetine sahiptir. Bu ise üç çevrenin doğal özellikler ve barındırdıkları canlılar itibariyle birbirlerinden farklı oldukları anlamına gelir.
Tatlı sular kokusuz ve tatsızdır. pH’ı ortalama 7.0 dir. Yoğunluğu 1 g/cm3 tür.Tuzlu suyun ise yoğunluğu 1.028 g/cm3, pH’ı 8.1 , tuz tadında ve deniz kokuludur(Şekil 1). 1 kg lık Okyanus suyunun 34.8 gramı tuz minerallerinden oluşmaktadır. Hakim iyonlar ise NaCl dir.
Yer ve denizbilimlerinin bugünkü ulaştığı bilgi seviyesine dayanılarak, bu ayetlerin yorumlanmasına katkı yapılabilmesi için öncelikle dünyada bilinen tatlı ve tuzlu sular arasındaki etkileşim biçimleri incelenmiştir. Ardından bu ayetlerin hangisi veya hangileri ile örtüştüğüne ilişkin yorumlarda bulunulmuştur. Bu ayetlerden Furkan, 53 ve Rahman,20 ayetlerinde tatlı-tuzlu su arasındaki etkileşim için “berzahan” kelimesi ve Neml,61 ayetinde ise “hâcizâ(hâcizen)” kelimesi kullanılmaktadır. “berzahan” kelimesi berzah, iki şey arasındaki engel olan perde-set, can sıkıcı yer, zor; ıstılahi olarakta geçiş alemi, bekleme salonu, dünya ile ahiret alemi arasındaki koridor anlamlarına gelmektedir. “Hâcizâ(hâcizen)”, kelimesi de perde ve engel manalarına gelmektedir. Bilimsel literatürde tatlı-tuzlu sular arasındaki bölgeye “Geçiş zonu” anlamında “Transition Zone” olarak veya “Tuzlusu engeli” yani “Saltwater-seawater barrier” olarak tanımlanmaktadır. Bu anlamda Haciza ve Berzahun kelimeleri ile tam olarak örtüşmektedir. Berzah; farklı iki vasat (ortam) arasında yer alan ve bu iki ortama tamamiyle benzemediği gibi tam olarak onlardan farklı da olmayan ara ortam… İki şeyi yekdiğerinden ayıran üçüncü şey… Ara bölge’dir. Bu nedenle tatlı tuzlu sular arasındaki sınır bölgeler için “Geçiş zonu –Berzah-Transition zone” nitelemelerinin kullanılmasının daha uygun olacağı kanaati hakim olmuştur.