Kulagin iki esas görevi isitmek ve denge saglamaktir. Kulagin üç kismi vardir. Dis kulak, orta kulak ve iç kulak. Dis kulak, bizim gördügümüz, kulagin disarda kalan kepçe kismi (bükümler halinde deri ve kikirdaktan olusan bu bölüme ekseriyetle kulak denir) ve orta kulaga sesi tasiyan dis kulak kanalindan meydana gelir. Dis kulak kanalinin içinde salgi üreten bezler ve orta kulagi koruyucu tüyler vardir.
Orta kulagin görevi sesi beyinin algilayabilecegi isaretlere çevrilen iç kulaga iletmektir. Orta kulak bir yanda davul boslugu (tympanie membrane) bir yanda iç kulak girisi olan ufak bir bölümdür. Orta kulakta üç küçük kemik vardir. Bunlar çekiç kemigi (malleus), örs kemigi (incus) ve üzengi kemigi (stapes)’dir. Isimleri sekillerinden kaynaklanmaktadir. Bu kemikler iç kulaga geçen ses titresimlerini idare eden açisal manevelalar sistemi gibi çalisir. Çekiç kemigi kulak zarina, örs de çekice baglanmistir. Üzengi de örsü iç kulaga giden oval pencereye baglar.
Orta kulak ince bir kanalla, (östaki borusu) bogaza baglidir. Östaki borusu kapali durur. Ancak, bir sey yutarken veya esnerken havanin girip çikmasina irsat vermek için açilir. Orta kulaktaki ve disaridaki hava basinci bu hava hereketiyle dengede tutulur, isitme mekanizmasinin en önemli kisimlari iç kulaktadir. 2 bölümden olusur. Birine Vestibüler Labirent (vestibular Labyrinth) digerine kulak salyangozu (koklea) denir. Labirent dengemizi saglayan kanallardan (birbirine bagli üç yarim daire seklinde tüp) olusur. Koklea oval pencereden baslar salyangoz biçiminde kivrilir. Kokleanin kivrimlari uak tüylerle kaplidir. Hem labirent hem koklea suyla doludur.
Disaridan gelen ses dalgalari kulak zarina çarpar. Zar titrer. Bu zardan gelen titresimler orta kulagin kemiklerinden geçip oval pencereden iç kulaga gelirler. Kokleaya yayilirlar. Burada elektriksel uyarilar haline dönüsüp isitme sinirleriyle beyine geçirilirler.