Kulak sayvani kikirdaktan yapilmis, üzerinde birçok kivrintinin yer aldigi, ses alicisi bir organ olup basin her iki yaninda görünümümüzü etkileyen yapilardir.
Bol duyu sinirine sahip oldugundan oldukça hassas ve dis etkenlere de açiktir. Çesitli dogumsal sekil bozukluklari olabilir. En agir olanlari beraberinde agir duyma kusurlari da olan adeta kulak taslagi biçiminde kalip, gelisimlerini tamamlayamamis olanlardir. Bunlarda genelde baska dogumsal anormalliklere de rastlanabilmektedir. Tedavileri oldukça zor olup, uzun ve zahmetli bir süreçtir.
Sözünü etmek istedigimiz sekil bozukluklari içinde en sik görülen halk arasinda \”Kepçe Kulak\” tabir edilen kulak sayvani bozukluklaridir. Normalde ana karninda 12. haftada eriskindeki seklini alan kulak, 9 yasinda da eriskin boyuta erismektedir. Kepçe kulak kusuru bu dönem içinde olusmaktadir.
Normalde kulak sayvani arkasi ile bas arasindaki açi 30 derecedir. 35 dereceyi geçerse bu durum ortaya çikmaktadir. Hasta tarafindan bu durum,utanilacak bir sey gibi düsünüldügünden psikolojik bozukluga yol açmaktadir. Bu nedenle okul öncesinde bu kusur düzeltilmelidir.
Çesitli plastik cerrahi teknikleri ile genel anestezi altinda düzeltilmesi mümkündür.