TÜRK Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Önerci, son yıllarda 40 yaş ve üzeri bekar erkeklerin burun estetiği talebinin arttığını söyledi.




Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Derneği tarafından Antalya’nın turizm beldesi Belek’te gerçekleştirilen ’33’üncü Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongresi’ sona erdi. Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Önerci, 26 Ekim’de başlayan ve bin 600 dolayında katılımcıyla gerçekleştirilen kongrede estetik ameliyatların da konuşulduğunu kaydetti.

BURUN MODASI DEĞİŞTİ

Günümüzde burun estetiği anlayışının değiştiğini, kalkık, estetik yapıldığı bilinen burunlar yerine daha doğal görünümlü buruna doğru modanın kaydığını belirten Prof. Dr. Önerci, "İnsanlar estetik olduklarının anlaşılmasını istemiyor. Bakıldığı zaman düzgün görünen burunlar istiyorlar" dedi.

Prof.Dr. Metin Önerci, son yıllarda burun estetiği ameliyatlarının küçük yaşlara kaymaya başladığını ve özellikle lise çağındaki genç kızların burun estetiği talep ettiğini ve elinde fotoğrafla geldiğini söyledi. Son yıllarda 40 yaş ve üzeri bekar erkeklerin de burun estetiği talebinin arttığını belirten Prof. Dr. Önerci, bu erkeklerin herhangi bir model olmadan "Güzel burun istiyorum" talebiyle hekime başvurduğunu kaydetti. Erkeklerin kadınlara oranla bu tip operasyonlarda daha talepkar olduğunu belirten Prof. Dr. Metin Önerci, "Onları tatmin etmek pek mümkün değil. Kafalarında bir imaj var. Kendilerinin çok yakışıklı olacağını kurguluyorlar. Halbuki burun kendi burunları, biz yeni burun takmıyoruz ki. Özellikle 40 yaş ve üzeri, kendini çok beğenen erkeklere ameliyat yapmak konusunda çekinceli yaklaşıyoruz" diye konuştu.

BURNA DEĞİL YÜZE BAKILMALI

Güzel burnun yüze giden burun olduğunu belirten Prof. Dr. Önerci, burun estetik ameliyatlarında temel kriterin hastaya bakıldığı zaman gözlerin görünmesi olduğunu söyledi. Prof. Dr. Önerci "Çok yapmacık bir burun yüzde tek dikkat çeken nokta oluyor. İnsanlar yüze, genel ifadeye bakmalı" dedi.

ÇOCUKLARDA HORLAMA


33. Türk Ulusal Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kongre Başkanı Prof. Dr. Metin Önerci, çocuklarda geç tedavi edilen horlamanın ilerleyen yaşlarda apneik hastalar yaratacağını söyledi. Çocuklarda horlama ve apnenin geniz eti ve bademcik büyüklüğü nedeniyle ortaya çıkabileceğini belirten Prof. Dr. Önerci, "Burada önemli olan şey ameliyatın erken yapılmasıdır. Geç yapıldığı zaman adaleler içeriye doğru çöküyor ve ilerleyen yaşlarda apneik hasta oluyorlar" diye konuştu.

Ebeveynlerin geniz eti ve bademcik ameliyatı için genelde okul çağını beklediğini, fakat bunun yanlış olduğunu belirten Prof. Dr. Önerci, ideal aralığın 2.5- 3 yaş olduğunu söyledi. Anne ve babaların çocuk hastayken değil, sağlıklı olduğu dönemde uykusunu kontrol etmesini öneren Prof. Dr. Metin Önerci, "Hasta olduğunda her çocuk horlar. O önemli değil. Çocuk sağlıklı olduğunda ağzı açık uyuyor, devamlı horluyorsa muhakkak bir doktora başvurulmalı" dedi.

Prof. Dr. Önerci, doğru zamanda yapılacak müdahalenin başarı şansının yüzde 95 olduğunu söyledi.

Kaynak