Güzel Sofralara Tatlı Fikirler


Hepimiz sofra kurarken küçük ipuçları isteriz, biraz daha güzel ve özel gözüksün diye. Bazen elimizdekiler yeterli gözükmez sofra kurarken, hemen bir yerlere koşup alışveriş yapmak isteriz. Oysa elimizdekilerle yapılmış sofra, hazır olan malzemeleri satın alarak kurulan sofralardan çok daha güzel olabilir.



İnsana terapi gibi gelen şey elindekilerle yarattıklarıdır. En sevdiğim sözlerden biri olan “Zenginlik neye sahip olduğunla değil neye ihtiyaç duyduğunla ilgilidir”den yola çıkarak dezavantaj gibi görünen pek çok konuyu avantaja çevirmek adına ve güzel sofralar kurmak için size yıllar içinde biriktirdiğim ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

Bir misafir geleceği zaman en büyük dertlerden biri aynı takımdan veya tabaktan yeterli sayıda olmamasıdır. Bu derdi avantaja çevirmek mümkün. Özellikle yılbaşında çok çeşit yemek ve meze olur. Bunlar için farklı tabakları birbirine uydurmaya çalışırız. Hatta iki ayrı setimiz varsa birini bir tarafa diğerini öteki tarafa toplar kendimizce iki ayrı grup yaparız. Cesaretle karıştırın tabakları. Uyumu sağlayacak olan içindeki güzel yemekleriniz olacaktır.

Masaya çorba veya ana yemek getirirken kendi tencere veya tavasında değil kaba alarak getirmek annelerimizden gördüğümüz bir âdettir. Hatta bunu misafire saygı çerçevesinde değerlendiririz. Oysa çorba kap değiştirince soğur, yemek tava değiştirince soğur ve akışkanlığını kaybedebilir. Ama tencereyi güzel, renkli bir peçete ile iki sapından sarıp getirmek ve hoş bir kepçe daldırmak vakitten ve bulaşıktan tasarruf ettiren, yemeğin de lezzetini bozmayan bir çözüm olacaktır.




TABAK DÜZENLEME SANATI


Büyük tabaklar seçip, taneli yemekleri içine dağıtıp boşluklar bırakabilirsiniz. Tabaktaki boşluklar her şeyi
daha güzel gösterebilir.

Dizmeye alışık olmadığımız yiyecekleri dizmek, dizilmeye alışmış yiyecekleri de karıştırmak iyi fikir olabilir. Mesela kuru köfte varsa genelde dağınık olur ancak bunları ince uzun bir tabağa koyup, son dakika üzerine biraz peynir rendeleyip, yoğurt döktükten sonra kırmızı biber ve yeşilliklerle süsleyerek, kırmızı, beyaz ve yeşil olan yılbaşı renklerini yemeğe taşıyabilirsiniz. Dizilmeye alışılmış dolmalardan dağınık bir tepe yapıp dolmaları da tabağı da çok daha güzel gösterebilirsiniz.

Tabaklarınızı kirletin. Yıllarca yemeği yerleştirdikten sonra tabağın kenarını kâğıt havluyla silip düzgün hale getirdik. Artık üzerine dökülecek güzellikleri daha da abartarak eğlenebiliriz. Tabağın boş kalan kenarlarına sıçratılmış yoğurt ve yeşillikler çok güzel gözükür. Bugüne kadar bu sayfadaki sunumlardan hatırınızda olabilir.

Taze yaprakları sunum kabının bir parçası olarak kullanabilirsiniz. İyice temizlediğim manolya yapraklarını, yaz zamanı incir yapraklarını tabakların altında kullandığımda en basit yemek bile çok daha güzel olabiliyor. Biz bunu yıllardır kısır ve çiğköftede marulla yapıyoruz. Neden başka yapraklar olmasın ki!

Koyu renk yemekleri açık renk tabakta, açık renk yemekleriyse koyu renk tabakta sunduğunuzda kontrast çok işe yarayacaktır. Yemeği daha çok ortaya çıkarır.

Yemeği tabaklarken üç boyutlu yapmak da çok önemli bir ayrıntı. Eğer yemeği tabaktan yukarı kaldırabiliyorsanız ne güzel. Örneğin pastırmayı dilim dilim de servis etmek mümkün parçalayıp küçük bir dağ haline getirmek de... Böylece belki de daha az pastırma kullanarak daha göz doyuran bir görüntü elde etmek mümkün olabilir.
Refika BİRGÜL