Evde meyve ve sebze dondurmanın püf noktaları

Mutfağınızı kışa hazırlamak için yaz sebze ve meyvelerini dondurmak istiyor ama nasıl yapacağınızı bilmiyor musunuz?


Sebzeler“Derin dondurucular her türlü besinin raf ömrünü uzatır. Uzun süreli depolama için dondurucunun sıcaklığını -32 C veya daha altında tutmaya çalışın.

Dondurucuya koymadan önce paketlemeye dikkat edin. Klasik plastik ambalaj kağıtları yerine, dondurucu kaplarını, folyalarını ve nem geçirmeyen kağıt, plastik torba veya diğer paketleme malzemelerini kullanın.

Dondurmadan önce, her besin paketini hangi besin olduğunu, tarih ve miktarını yazarak etiketleyin. Dondurucunuzu açtığınızda, her besini ve tazeliğini rahatlıkla ayırt edebilirsiniz. Eski olanları ön tarafa koyarak ilk olarak kullanılmasını sağlayın. Benzer besinleri yan yana yerleştirin, böylece daha kolay bulunabilirler.


Bu besinleri dondurmayın!

Bazı besinler dondurulmaya uygun değildir. Muz, taze domates, kıvırcık, kereviz, mayonez, haşlanmış katı yumurta, ekşi krema, çırpılmamış krema, taze patates, haşlanmamış sebzeler ve bunları içeren karışımlar. Bu tür besinler dondurma işlemi mikrobiyolojik kaliteden ziyade, yeme kalitelerini etkilemektedir.


Sebzelerin dondurulmuş halde depolama sürelerini uzatmak için haşlayın. Haşlama, besinlerin suyun içinde 1-3 dakika arasında kaynatılması ve hemen soğuk suyun içinde pişirme işleminin durdurulması için soğutulması işlemidir. Suyunu süzdükten sonra, hava geçirmeyen plastik torbaların içine koyarak dondurucuya yerleştirin.


Buzdolabında çözülmesini bekleyin

Dondurulmuş besinleri tezgah üstünde değil, buzdolabında çözdürün. Bakteriler oda ısısında çoğalırlar. Çözündürülecek besinin suyunu toplamak için, plastik bir torba veya tabağın üzerine koyarak çözünmeye bırakın. Et, tavuk veya balığı hızlı bir şekilde çözündürmek istiyorsanız, ilk önce paketini çıkarın ve mikrodalgaya dayanıklı bir kabın içine yerleştirin, sonra mikrodalga fırının defrost ayarında çözündürün. Hemen pişirin.

Diyetisyen Gülşen Lükel