Nezleden korunmak için tedbir almak oldukça zordur. Küçüklerin nezleli kişilerle teması önlenebilirse de büyüklerin bu temaslardan kaçınmaları çok zordur, özellikle nezle salgınlarının görüldüğü sıralarda kalabalık olan yerlere girmemek, mümkün olduğunca başkaları ile yakından temas etmekten kaçınmak gerekir. Böyle durumlarda antiseptik kullanmak, ağız pastilleri ve çeşitli gargaralar tam olmasa bile bir ölçüde yararlı olabilir.
Nezleye karşı çeşitli aşılar uygulanmaktadır. Ancak bunların da başarısı tam olmamaktadır.
Burundan soluk almak, nezleli kişilerin aksırıklarından korunmak nezle olmayı oldukça engeller.
Nezleden korunmanın bir başka yolu da hava şartlarına uygun giyinme, üşüme ve ıslanmadan sakınmaktır.
Nezle Tedavisi
Hastalıktan korunmak ne derece güçse tedavisi de o ölçüde güçtür. Tedavide, ortaya çıkacak belirtilerin hafifletilmesi ve giderilmesi için çalışılır. Nezle için başlıca tedavi yolu istirahattır. Özellikle hastalıkla birlikte ateş yükselmişse hastanın mutlaka yatması gerekir. Bunun dışında nezleye yakalanan kişide şeker hastalığı, nefrit, romatizma ve kalp hastalığı varsa mutlaka belirli bir süre yatakta istirahat etmelidir.
Nezle belirtilerinin başlamasından itibaren vücut ve ayaklar sıcak tutulmalıdır. Soğuk ve nemli havalardan, dumandan kesinlikle kaçınmalıdır.
Hasta yatakta istirahat ederken terlemelidir. Ancak bu terleme sırasında vücudun üşütülmemesine dikkat etmek gerekir.
Tedavide, çay, ıhlamur veya süt gibi sıcak içeceklerle alınan aspirin vücudun sıcak tutulması bakımından yararlıdır. Hastada öksürük varsa bunun giderilmesine yarayıcı ilâçlar da kullanılabilir.
Burun tıkanmasına karşı kullanılan burun damlaları, damarları daraltarak şişkinliği azaltır ve tıkanıklığı giderirse de bunun sık sık kullanılması zararlıdır. Çünkü burundaki sümükdokunun tekrar şişmesine ve burunun tıkanmasına yol açabilir. Bu etkisi göz önüne alınarak burun damlaları ancak hastalığın çok şiddetli olduğu devrede kullanılmalıdır.
C vitamini hem nezleden korunmada hem de nezlenin devam süresini azaltmada yararlı olmaktadır.
Nezlede, sinüzit ve orta kulak iltihabı gibi durumların ortaya çıkması halinde antibiyotik ilâçlar kullanmak gerekir.
Nezle geçirenlerin özellikle nekahet devrelerinde çok dikkatli davranmaları, vücudu kuvvetlendirecek gıdalar almaları şarttır.