Sinüzit Burun Kanaması Yaparmı

Burun kanamaları yaş ve cins ayırımı yapmadan tüm insanlarda görülebilmektedir. Burun kanamaları çoğunlukla olduğundan daha tehlikeli gibi görünür. Yine de nadir durumlarda hayati tehlike olabilir.

Burun içi ve kemik içi boşluğa ait bir iltihapta burun kanaması, koza dediğimiz burun döşemesindeki hassassiyete bağlı ve damarların zedelenmesine bağlı kanamaya yol açabilmektedir. Böyle bir kanamada tabi diğer burun kanamalarından çok farklı değildir. Genelde hastayı çok rahatsız etmeyen evde kendi kendine durabilen bir kanama olarak karşımıza çıkabilmektedir.

Burun ön bölgesinde veya arka bölgesinde kanamalarda genel olarak yapmamız gereken soğuk suyla burun içeirsindeki pıhtıların temizlenmesi burun ön bölümünü sıkarak ve baş önde on, on beş dakka beklemek çoğu zaman ön belgeden gelen burun kanamasını durdurabilmektedir. Burun arka bölgesindeki kanamada ise daha çok yaşlı ve hipertansiyonu olan kişilerde karşılaşıyoruz.

Yine burun üstüne ve enseye soğuk su, buz uygulaması, tansiyon problemi varsa tansiyon düşürmeye yönelik sağlık merkezine başvurması çoğu zaman burun kanamasını kendiliğinden durdurabilmektedir. Ama durdulamıyan burun kanamasında tabiki kulak burun boğaz uzmanı bulunduğu bir merkeze başvurmak en ideal yol olmaktadır.

BURUN KANAMASI

Burun kanaması KBB alanındaki en çok görülen şikayetlerden biridir. Hemen herkes hayatında bir kezde olsa burun kanaması geçirmiştir. Genellikle basit nedenlere bağlı ve kolayca durdurulan bir durum olmasına rağmen bazen sebebi çok ciddi olup hayatı tehdit eden şiddette kanamalar olabilir.

Burun Neden Sık Kanar: Burun içi oldukça yoğun ve yüzeyel damarlar içerir. Özellikle burun boşluğunu ikiye ayıran bölmenin ön kısmı buruna gelen damarların birbiriyle birleştiği ve bu damarların oldukça yüzeyel olduğu bir bölümdür. Özellikle çocuklarda bu kısım hiç bir etki olmadan bile kanayabilir. Burun boşluğunun her iki kenarında bulunan ve konka adı verilen etlerde damar açısından çok zengindir ve bazı kanamaların sebebidir.

Burun Kanamasının Nedenleri Nelerdir : Burun kanaması hem buruna ait sebeplere (lokal sebepler) hemde burun dışındaki problemlere (genel sebepler) bağlı olarak gelişir.

Lokal Sebepler:
-Burun içi iltihapları
-Sinüzit
-Buruna gelen darbeler
-Çocukların burun karıştırmaları
-Buruna sokulan yabancı cisimler
-Burun içi ve sinüs tümörleri
-Burunda kemik eğriliği (septum deviasyonu)
-Allerjik rinit

Genel Sebepler:

-Hipertansiyon
-Kan Hastalıkları (Kanama-pıhtılaşma bozuklukları,lösemi vs.)
-Barsak Parazitleri

Hangi Tetkiklerin Yapılması Gerekir

Özellikle şiddetli burun kanamalarında genellikle ilk yapılan iş, sebebine bakılmaksızın kanamanın durdurulmasıdır. Kanama durdurulduktan sonra sebebi konusunda bazı araştırmalar yapılmalıdır. Sebebin araştırılmasında yapılması gereken ilk şey hastanın muayenesidir. Birçok kez muayene ile sebep anlaşılır. Şüphelenilen sebebe göre yapılabilecek tetkikler şunlardır

-Tansiyon ölçülmesi
-Sinüzit filmlerinin çekilmesi (normal filmler ya da tomografi)
-Barsak paraziti araştırılması
-Kanama-Pıhtılaşma testleri
-Kan hastalıkları ile ilgili testler
Bu testler her zaman her hastaya uygulanmaz. Doktorun şüphelendiği sebebe göre bir kısmı yapılarak sebep bulunmaya çalışılır.