Sağırlık; Kulağın sesleri duymaması haline «sağırlık» denir. Sağırlık, kulak bozukluklarından ileri gelir. Bu bozukluklar ya doğuştan vardır, ya da kulak hastalıklarından, kulağın uğradığı bir kazadan dolayı olmuştur.

Sağırlık ya «tam sağırlık», ya da «yarı sağırlık» şeklinde olur.

Tam Sağırlık. — Kulak, havaya yayılan ses dalgalarının titreşimlerini beyne götüren organdır. Kulak bir işi hiç göremezse «tam sağırlık» ortaya çıkar. Buna da iç kulak, orta kulak, dış kulak kısımlarındaki birtakım hastalık, bozukluk, iltihap ve aksaklıklar yol açar. Tedavisi zordur. Çok defa da kabil değildir.

Yarı Sağırlık. — Bozukluklar ağır değilse hasta, sesleri az, hafif duyar. Bu «yarım sağırlıktır. Bozuklukların giderilmesiyle sağırlık iyi edilebilir.

Birtakım sağırlıklarda, ses titreşimlerinin beyne ulaştırılmasına yardım eden, elektrik akımıyla işleyen bazı aletler kullanılır, bunlar işitme gücünü kuvvetlendirip seslerin daha iyi duyulmasını sağlar.

Günümüzde bu aletlerin çok küçük ve kolayca taşınabilecek biçimde olanları yapılmaktadır. İçindeki küçük bir pille işlerler. Erkekler için gözlük kollarının içine, kadınlar için de topuzlara sokulan geniş tarakların içine yerleştirilmekte, ince bir kordonla kulak kanalının içindeki küçücük hoparlöre bağlanmaktadır.

Alıntıdır.