Burun kanamalarının tedavileri nelerdir?
Parmak ucunda bezelye büyüklüğünde (antibiyotikli olması tercih edilir), bir pomadın burun deliklerine günde en az üç kere uygulanması, burun mukozasındaki kuruluğu önleyerek kanamaya engel olabilir. Günde üç kere uygulanamasa da gece yatarken uygulanması önemlidir. Tuzlu su ile burunun nemlendirilmesi kurumuş burun mukozasını nemlendirme yönünden çok faydalı olacaktır.

Burun kanaması halen devam ederse, endoskop denilen optik sistemler ile kanama sebebi bulunarak kanama durdurulmalıdır. Kanamanın durdurulması için elektrik akımı kullanılarak durdurulması (koterizasyon) sağlanmalıdır.






  • Bir çok burun kanamasında ilk yardım önlemleri ile kanama durdurulabilir.
  • Eğer bilinciniz yerinde ise dik oturun ve hafif öne eğilin.
  • Baş parmak ve işaret parmağınız ile burnunuzun ön kısmını sıkıştırın. Burun kemiklerinin bulunduğu üst kısma baskı uygulamanın faydası yoktur. 10 - 20 dakika süre ile baskı uygulanır ise genelde kanama durur.
  • Eğer mümkün ise alın veya ense bölgesine soğuk tampon uygulaması çok faydalı olacaktır. Soğuk uygulaması refleks olarak damarların kasılmasına ve kanamanın durmasına neden olur.
  • Kanama durduğunda burnunuzdaki kan pıhtılarını temizlemeyin, sümkürmeyin. Bu tekrar kanamayı başlatabilir. Eğer bayılacağınızı hissediyorsanız, yan yatmalısınız.

Eğer kanama fazla ise veya 20 - 30 dakika içinde durdurulamamış ise buruna tampon konulması gerekebilir. Çok ender de olsa aşırı burun kanamalarında kan transfüzyonu veya cerrahi müdehale gerekebilir.

Alıntıdır.