Kulak mantarı, tıptaki adı otomikoz olan rahatsızlık, dış kulak yolunda bulunan mantar sporlarının nem ve su gibi etkenler sebebiyle üremesi sonucunda oluşur. Özellikle yaz aylarında havuz ve denize girenlerde, hamam ve banyo esnasında gelişme gösterebilir. Dış kulak ve orta kulak iltihabı sırasında sıkça görülen bir durumdur. Tek bir kulakta ya da her ikisinde görülebilir. Kulağa kaçan suyun geriye çıkmaması, mantar oluşumuna zemin hazırlar. Mantar oluşumu kulakta ciddi problemlere yol açmasa bile, rahatsızlık verdiğinden mutlaka tedavi edilmelidir. Kulaklarını karıştırmayı alışkanlık haline getiren kişilerde, mantar derinlere kadar nüfuz edebilir. Bu da ağrıların oluşmasını sağlar.
Kulak mantarı belirtileri nedir?
Kulakta ya da kulaklarda tıkanıklık ve kaşıntı olması halinde
Kulakta çok şiddetli ağrı olması durumunda
Kötü kokusu olan süte benzer akıntı olması
Boyunda lenf bezlerine kadar inen şişlik meydana gelmesi halinde, kişinin kulak mantarı açısından muayene edilmesi gerekir.
Kulak mantarı tedavisi nasıl yapılır?
Rahatsızlığın tedavisinde sirke ve alkol karışımı kullanmak oldukça önemlidir. Aspiratör yardımıyla kulağa kaçan suyun alınması ve kulağın temizliği sağlanır. Özel bir ilaç kullanımı gerekmemektedir. Tedavi için antibiyotikler kullanılmaz. Sprey kullanımı da, kulak zarına kadar gitmediğinden tercih edilmemektedir. Tedavi lokal olarak uygulanır. En çok damlalardan faydalanılır. Tedavi sırasında ve sonrasında kulağın temiz tutulması, su ile teması önlenmelidir. Geçmiş bile görünse, tekrarlama olasılığı yüksektir. Su ile temas olacağı zaman dış kulak yolu asidifiye edilerek, temastan önce 5-10 damla alkol borik solüsyonu damlatılmalıdır. Kulak zarında ve dış kulak yolunda enfeksiyon yoksa, ağrı meydana gelmez. Kulak zarında delik olanlarda, dokulara nüfuz eden mantar enfeksiyonlarında şiddetli ağrı meydana gelebilir. Her damladan sonra bir süre beklenilmeli, sonra tekrarlanmalıdır. Yanma duyulunca, damlatma kesilmelidir. Ağrı sorunu olduğunda, iki damla anestezik asidik damla işlem öncesinde kullanılabilir. Tedavi için mantarın türünün önemi yoktur. Bu yüzden kültür yapılmasına gerek yoktur.
Kulak mantarından korunmak için ne yapılmalıdır?
Mantar oluşumunu tetikleyen acı biber, domates, kızartma ve çikolata gibi besinlerden uzak durmak gerekir.
Kalabalık havuzlara girmekten vazgeçin.
Kulaklarınızı kaşımayın, şiddetli kaşıntılarınız oluyorsa doktordan yardım alabilirsiniz.
Kulaklarınızda pamuklu çubukları sadece banyo sonrası, ıslaklığı gidermek amacıyla kullanın. Bunu haftada bir defadan fazla kullanmayın.
Alerji yapan gıdaları tüketmeyin.
Deniz ve havuza girerken kulak tıkacı kullanmayı ihmal etmeyin.
Kulak damlalarını açtıktan sonra, sadece on beş gün kullanın.
Kulağınızı kaşıdıktan sonra suyla temas ettirmeyin.