Merhaba benimde yaşadığım bir sağlık problemini anlatmak istiyorum....

4 yaşımdan beridir orta kulak zarının delinmesi sonucu bir çok tedavi gördüm ve bir çok ilaç kullandım doktorlar ameliyat olmamun şart olduğunu soylediler ve oldum da ama olana kadar bir çokta ilaç tedavisi gördüm çok basit bir şey gibi görünsede ciddi sonuçlara yol açabilicek bir sağlık sorunu bu bir çok sebebten olabiliyor benimkisi ise çok büyük bir talihsizlik diyebilirim 4 yaşımda deniz suyundan dolayı olduğunu soyledi doktorlar şuan 29 yaşındayım ve inanın kulaklarınızı koruduktan sonra hiç bir sorun yaşamıyorsunuz hadi bakalım orta kulak zarinin delinmesi sonucu neler yapılmalı bir görelim...


Kulak zarı, kulak kanalının içinde bulunan dış kulak yolu ile orta kulağı ayıran ince bir dokudur. Kulak zarındaki delinme, kulağa darbe gelmesi, kafa kemiği kırıkları, ani basınç değişiklikleri ya da pamuklu çubuk gibi cisimlerin dış kulak yolundan içeri fazla sokulması ve kulak için zararlı olacak sıvıların kulak içine girmesi sonucunda oluşabilir. Bunların dışında nadiren orta kulak iltihapları da kulak zarının delinmesine neden olabilir.

Kulak zarında oluşan delinmenin yeri ve büyüklüğü işitmeyi doğrudan etkiler. Kulağa alınan ciddi darbe ya da travma sonucu, orta kulaktaki kemikçiklerin birbirinden ayrılması söz konusu ise işitme kaybı da daha endişe verici olacaktır. Aynı şekilde alınan darbe ya da geçirilen travma, iç kulak zedelenmesine neden olmuşsa ciddi işitme kayıplarının yaşanması ne yazık ki kaçınılmazdır.




Kulak zarı delinmesinin belirtileri nelerdir ve tanısı nasıl konur?
Kulak zarı delinmesinde; İşitme kaybı, kulaklarda uğultu ve çınlama, bazen uğultuyla birlikte kulak akıntısının görülmesi ve baş dönmesi şikâyetleri, hastaların ifade ettiği belirtiler arasında sayılabilir. Beklenenin aksine, ağrı belirtilerden biri değildir.

Hastalar bu durumu önemsemez, yıllarca devam eden akıntıyı dikkate almayıp kulaklarını korumazlarsa, daha ciddi problemler yaşayabilirler. Özellikle kulağa ani bir darbe sonucu oluşan kulak zarı delinmesinde herhangi bir enfeksiyon oluşmazsa, büyük oranda kendi kendine iyileşme görülebilir ancak bir KBB uzmanının desteği alınarak, iyileşme sürecinin doğru ve hızlı olması sağlanmalıdır. KBB uzmanı şikâyetlerinizi dinledikten sonra, size işitme testi uygulayarak kulağınızın durumunu kontrol edecektir.



Kulak zarı delinmesinin tedavisi nasıldır?

Kulak zarındaki delinmenin çoğu, birkaç hafta içerisinde kendi kendine iyileşirken, bir kısmında iyileşme aylarca sürebilir. En fazla 6 hafta içerisinde kendiliğinden kapanmayan deliklerde, cerrahi gerekebilir.

Zardaki delinmeye, çoğu zaman ilaç tedavisi ve kâğıt kapama ile yama yöntemi uygulanır. Akıntı genellikle ilaçlarla durdurulabilir. Delinmenin tamamen kapanması için birkaç kez yama uygulaması gerekebilir. Ancak bu uygulamalardan sonra da kapanmayan durumlarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç vardır.

Kulak zarındaki delinme için farklı cerrahi yöntemler bulunmaktadır. Ancak uygulanan tüm yöntemlerde delinmenin iyileşmesi amacıyla zar bir doku ile kapatılır. Timpanoplasti olarak ifade edilen bu müdahalede delinmenin kapatılmasında ve işitmenin düzeltilmesinde başarı sağlanabilir.

İşitme kaybının fazla olduğu durumlarda, orta kulak kemikçiklerinin tedavisi ya da orta kulak ve çevresine yerleşen iltihabın temizlenmesi için operasyon gerekebilir.

Zardaki delinmeyi tedavi etmek; banyo ve yüzme sırasında orta kulağa su kaçmasıyla ortaya çıkabilecek enfeksiyonları engelleme, hızlı iyileşmeyi ve çınlamada azalmayı sağlama açısından da faydalıdır.

Perforasyon (Kulak Zarının Delik Kalması) Ne Anlama Gelir?
Tüp düştüğünde ya da çıkarıldığında (daha çok uzun zamanlı tüp kullanımında) kulak zarında kapanmayan bir delik kalabilir. Bu durumda delik küçük bir operasyonla yama yapılarak kapatılır (timponaplasti, miringoplasti).