Kedi ve köpeklerin kısırlaştırılması günümüzde tartışılan bir konudur. Bazı hayvanseverler duygusal bir yaklaşımla kısırlaştırmaya karşı çıkmaktadır. Buna gerekçe olarak cinselliklerini yaşamalarının gerekli olduğunu söylemekteler. Doğal olanın yanındalar, sanırım biraz da empati kuruluyor. Bu duygusal yaklaşımın yüzeysel olduğunu bilmelisiniz. Kedi ve köpeklerin insanlar gibi aşık olmadıkları bilinir. Yalnızca seksüel hormonların etkisi altında üreme istekleri olduğu bir gerçektir.
Kısırlaştırma ameliyat işlemi ile gerçekleşir. Yani, herhangi bir iğnesi, ilacı yoktur. Bazı hayvan sahipleri kısırlaştırmanın operasyonla yapıldığını bilmemektedirler. Kızgınlığı baskılamak için bazı veterinerler çeşitli ilaç enjeksiyonlarına başvurmaktadırlar. Bu uygulama hasta sahiplerinde yanlış olan bu fikri oluşturmuştur. Kısırlaştırma ameliyatı erkek hayvanın
testislerini (kastrasyon-iğdiş etme), dişinin de uterus (rahim) ve yumurtalıklarını alma şeklinde gerçekleşir. Erkek hayvanın kısırlaştırma ameliyatı dişiye göre daha kolay ve daha kısa zamanda gerçekleşir. Erkek hayvanda operasyonla ilgili daha az sorun yaşanır.
Canımız kadar sevdiğimiz dostlarımızı kısırlaştırmaya iten olaylar nedir acaba, hiç düşündünüz mü? Herkesin birbirinden farkı kısırlaştırma nedenleri olabilir.
Genel kanaat, dişi hayvanların kısırlaştırılması yönündedir. Doğru olan erkeklerin de kısırlaştırılmasıdır. Erkek hayvan, onlarca yavrunun dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Kontrolsüz üremenin önünü almak dişi-erkek ayrımı yapmadan sokak hayvanı olsun, sahipli olsun tamamının kısırlaştırılmasıyla olur. Hayvanların çoğalmasının engellenmesinin dışında şu sebeplerden de kısırlaştırma ameliyatı yapılır. Dişi bir kedinin kızgınlık geçirdiği sırada çıkarttığı can sıkıcı sesler, komşuları bile rahatsız edici seviyededir. Yine dişi köpeklerin kanamalarının evi, evdeki eşyaları kirletmesi istenmez. Erkek kedi ve köpeklerin evin sağını solunu idrar attırarak (bölgelerini işaretleme ), ağır bir kokuyla kirletmeleri rahatsız edicidir. Erkeklerin çiftleşmek için evi terk ettikleri, tekrar dönmedikleri görülmektedir. Çiftleşmek için diğer erkeklerle kavga ederek yaralanmaları, viral hastalıklara yakalanma riskleri vardır.
Kısırlaşmamış erkeklerin sinirli ve saldırgan olduğu, sahibini utandıracak hareketler yaptığı şikayeti gelmektedir. Balkondan düşerek acil olarak veteriner kliniklerine getirilen kediler vardır. Kedilerin düşme nedenlerinden biri de çiftleşmek için eş aramalarıdır.
Kısırlaştırmanın hayvan sahiplerine sağladığı avantajlardan bahsedildi. Hayvan sağlığıyla ilgili olarak ; dişilerde genital hastalıkların büyük bir bölümünün riskinden kurtulmuş olunur.
Örneğin, uterusdaki pyometra, tümoral oluşumlar, meme tümörü, mastitis, retentio secundinarum, vaginitis, kistik ovarium, güç doğum, prolapsus uteri-vajina gibi hastalıklar sayılabilir. Erkeklerde testiste tümoral oluşumlar engellenir, TVT olarak bilinen viral hastalıktan korunur ve prostatla ilgili hastalığa yakalanma olasılığı düşmektedir.
Hayvan sahibi olarak zor olan kısırlaştırma kararını verdikten sonra şunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Hayvanın kızgınlık döneminde olmaması gerekir. Ameliyattan önce kedi-köpeğinize an az 12 saat yemek vermeyi kesmelisiniz. Su verilebilir. Yemek
verilirse, hayvan kusar. Kısırlaştırma operasyonu sonunda tam olarak kendine gelmesi 12 saat sürer, yemek ve su verilmez. Hayvanın yutma refleksi olmadığından nefes borusuna gıda maddesi kaçabilir. Tam olarak kendine gelmesi için kapalı yerde
tutulmalı. Sallantılı yürüyeceğinden çarpıp yaralanmasına izin verilmemelidir. Erkeklerin iyileşmesi dişiye göre daha çabuktur. 2-3 günlük bir sürede iyileşir. Bu süre dişide daha uzundur(7-10 gün gibi). Dişi kedi ergenliğe ortalama 6 ayda, erkek ise, 8 ayda
ulaşır. Erginleşmeden kısırlaştırma yapmak doğru değildir. Erkek kedi-köpeğin yumurtalarının testis torbasına inmesi, dişinin de uterusunun gelişmiş olması gerekmektedir.
alıntı