Barotravmanın sebepleri nelerdir?
Barotravma, kulak zarının iç ve dış kısımları arasındaki basınç farklılıkları nedeniyle oluşan bir rahatsızlıktır. Orta kulak içindeki hava basıncı genellikle vücut dışındaki hava basıncı ile aynıdır. Östaki borusu, orta kulak, burun ve boğazın üst bölgesinin arasındaki bağlantıdır.
Yutkunma veya esneme, östaki borusunu açar ve hava basıncını kulak zarının her iki tarafında eşit tutarak, havanın orta kulak içine ve dışına akmasını sağlar. Östaki borusu bloke edilirse, orta kulaktaki hava basıncı ile kulak zarının dışındaki basınç farklı olur ve kulak tıkanıklığı ortaya çıkar.
Birçok kişi, zaman zaman barotravmayla karşılaşabilir. Kulak tıkanıklığı; uçuş, dalış ya da dağda sürüş gibi irtifa değişliklerine sebep olan durumlarda yaşanır. Eğer alerji, soğuk algınlığı nedeniyle burun tıkanıklığı ya da bir üst solunum yolu enfeksiyonu varsa, kulak tıkanıklığı görülme ihtimali daha yüksektir.
Östaki borusunun tıkanması, doğumdan önce(konjenital) de mevcut olabilir. Tıkanma ayrıca, boğazda şişlik nedeniyle de oluşabilir.
Barotravmanın belirtileri nelerdir?
Baş dönmesi
Kulağın birinde veya her iki kulakta rahatsızlık hissi ya da ağrı
İşitme kaybı (hafif)
Kulaklarda dolgunluk veya tıkanıklık hissi
Barotravma durumu ağır veya uzun süreli ise:
Kulak ağrısı
Kulaklarda basınç duygusu (su altındaymış gibi)
Ortadan ağır dereceye kadar işitme kaybı
Burun kanaması
Hastalığın seyri nasıldır?
Barotravma, genellikle kötü huylu olmayan ve doktora gitmeden iyileşebilecek bir hastalıktır. Rahatsızlıkla oluşan işitme kaybı da geçicidir.
Olası komplikasyonlar ise;
Akut kulak ilithabı,
İşitme kaybı,
Yırtılmış ya da delik kulak zarı,
Vertigo’dur.
Hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
Kulak tıkanıklığı yaşadığınızda, rahatsızlığı önce, bahsedilen tekniklerle gidermeye çalışın. Eğer sorun hala devam ediyorsa ve özellikle aşağıdaki semptomlar varsa bir sağlık kuruluşuna başvurun:
Kulakta drenaj veya kanama
Ateş
Şiddetli kulak ağrısı
Barotravma tanısı nasıl konur?
Muayene sırasında doktor, hafif dışa doğru bir çıkıntı ya da içeri çekilmiş bir kulak zarı görebilir. Eğer durum ağır ise, kulak zarı arkasında kan olabilir. Şiddetli barotravmayı, kulak enfeksiyonundan ayırt etmek zordur.
Barotravma nasıl tedavi edilmektedir?
Kulak ağrısını ya da rahatsızlığını gidermek için öncelikle östaki borsu açılıp, basınç hafifletilmelidir. Bunun için kişi, sakız çiğneyebilir; nefes alıp, burun deliklerini ve ağzı kapatarak nefesi verebilir; şeker yiyebilir, esneyebilir.
Uçaktayken, iniş sırasında uyunmamalıdır. Bebek ve çocuklara iniş sırasında sıvı verilmelidir.
Dalgıçlar, suda inerken ve çıkarken dikkatli olmalıdır. Alerji ya da solunum yolu enfeksiyonu varken dalış yapmak tehlikeli olabilir. Eğer birkaç saat içerisinde kendi çabalarınızla durumunuz hafiflemezse ya da travma ciddiyse tıbbi mudahele gerekebilir.
Tedavide aşağıdaki ilaçların kullanımı önerilebilir:
Antihistaminikler: Ağız yoluyla ya da burun spreyi şeklinde alınan dekonjestanlar (Dalış planlıyorsanız dekonjestanları kullanmadan önce doktorunuza danışınız)
Steroidler: Bu ilaçlar, burun tıkanıklığını gidermede ve östaki borusunu açmada etkili olabilir. Eğer travma şiddetli ise, kulak enfeksiyonu oluşmasını önlemek için antibiyotik kullanbılabilir.
Cerrahi: Eğer östaki borusu bu müdahalelerle açılmıyorsa, cerrahi müdahele gerekebilir. Kulak zarında yapılacak bir kesiyle basınç, eşit ve akıcı hale getirilerek dışarı alınır (Miringotomi). Ancak, barotravma tedavisinde cerrahi müdaheleye çok fazla gerek görülmez. Eğer sık sık irtifa değişikliğine maruz kalma durumundaysanız ya da barotravmaya yatkınsanız, kulak tüpü ameliyatı olabilirsiniz.