Kulak temizliği, dış kulağın bir bezle silinmesi şeklinde yapılmalı; dış kulak yolunda pamuklu çubuklar da dâhil hiçbir yabancı cisim kullanılmamalıdır. Kulak kiri tıkanıklıklarının çoğu, kulağa birkaç damla bebek yağı ya da gliserin damlatmakla yumuşatılabilir. Deterjan damlalar (hidrojen peroksid ve carbamide peroksid gibi) kirin alınmasını kolaylaştırabilir.
Su ile yıkama sıklıkla kullanılan bir yöntem olup, doktor tarafından uygulanabilir. Unutmayınız ki, kulak temizliğini kendiniz gerçekleştirirken yaptığınız yanlış bir hareket, işitme sağlığınızı bozabilir. Ayrıca, kulak temizlemede sıklıklı kullanılan, tuzlu su solüsyonlarını; şeker hastaları, kulak zarı delik olanlar, kulak zarında tüp olanlar, suya karşı zayıf bağışıklık sistemi olanlar kullanmaktan kaçınmalıdır.
Kulak kiri, KBB uzmanı tarafından genelde mikroskop eşliğinde, phpiratör ve özel küçük aletlerle temizlenir. Dış kulak yolunun dar olduğu, diğer yöntemlerin başarısız olduğu, kulak zarında yırtık veya tüp olduğu durumlarda, şeker hastalarında veya bağışıklık sitemi zayıf olanlarda bu yöntem tercih edilmelidir.
Pamuklu çubuk ile kulak kiri temizlemek doğru mudur?
Pamuklu çubuk ile kulak kirini temizleme çabası çoğunlukla kiri daha derine iterek, tıkanıklığa yol açar. Kulak kiri tıkanıklıkları, işitme kaybının en sık görülen nedenlerinden biridir.