Doğan her bin bebekten dördünde değişik derecelerde kalıcı işitme kaybı görülmektedir. Yenidoğanlarda travma ya da kalıtsal durumlar da dahil olmak üzere işitme kaybının birçok nedeni vardır. Kulak ve işitme sorunu, çocukluk çağında da ortaya çıkabilir. Orta kulak enfeksiyonu ve yüksek düzeyde gürültü, edinilmiş işitme kaybının en sık görülen nedenlerindendir.

Çocukların yaklaşık yarısı orta kulakta enfeksiyon ve sıvı birikimi sorunu yaşarlar. Bunun sonucu olarak geçici ya da kalıcı işitme kaybı oluşabilir. Sık kulak hastalığı olan çocukların aralıklarla işitme güçlükleri yaşayacağı da unutulmamalıdır. Bir çocuğun öğrenme yeteneği ve davranışları bu işitme sorunları nedeniyle özellikle okul çağının ilk yıllarında olumsuz şekilde etkilenebilir.

Gürültünün, çocukların işitme sağlığına olumsuz etkileri nelerdir?
Çocuklar zamanlarının çoğunu kalabalık gruplar halinde, sınıf ya da oyun alanlarında geçirirler. Uzun süre yüksek düzeyde gürültüye maruz kalmak sonradan kalıcı hale dönebilen geçici işitme kayıplarına neden olabilir. Bundan dolayı, çocuğun gürültüye maruz kaldığı süreyi azaltmak önemlidir. Aileler ve öğretmenler, uygun ve sağlıklı bir işitme ortamı oluşturabilmek için çocuğun bulunduğu çevrede gürültüyü azaltabilmek için her türlü çabayı göstermelidir.