Çin, şimdiye kadarki en büyük uzay projesini hayata geçirerek uzayda dev bir enerji istasyonu kurmayı planlıyor…
Teknoloji alanında önemli atılımlar yapan Çin, bu kez dev bir projeyle karşımıza çıkıyor. Eğer hayata geçirilebilirse Apollo Projesi’nin bile önüne geçecek büyüklükteki bu proje ile yeşil enerji kullanımını artırmayı hedefleyen ülke, uzayda enerji istasyonu daha doğrusu dev bir güneş enerjisi istasyonu kurmayı planlıyor.
1941 yılında bilim kurgu yazarı Isaac Asimov tarafından kaleme alınan kısa hikaye ‘Sebep’ten etkilenen Çinli bilim adamları yıllarca üzerinde çalıştıkları dev projeyle ülkedeki kirli havanın önüne geçmeyi hedefliyorlar. Zira dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin’de çevre kirliliği hayatı çok olumsuz etkiliyor.
Dünyadan 36 bin kilometre uzaklıkta konumlanması planlanan istasyon, 6 bin kilometre kare büyüklüğünde olacak. Öyle ki, dev boyutuyla dikkat çeken bu enerji istasyonu boyutu sayesinde dünyadan da görülebilecek. Uzaya kurulması planlanan istasyonun uzayda gece-gündüz döngüsü olmamasından ve güneş ışığını engelleyen bulutların da bulunmamasından ötürü devamlı olarak enerji depolayabilecek. Ayrıca uzayda hava durumu değişimlerinden etkilenmeyecek istasyonun bu sayede dünyadaki güneş enerjisi santrallerine göre çok daha verimli çalışacağı belirtiliyor. Bunun yanı sıra bu dev istasyon dünyada herhangi bir yeri işgal etmiyor ve kendi boyutlarına nazaran daha küçük bir alana enerjiyi göndermesi mümkün oluyor.
Çin’in hayalini kurduğu bu istasyon çok basit bir çalışma mantığına sahip. Panelleri sayesinde enerjiyi depolayan yapı, alt tarafında yer alan vericisi sayesinde bu enerjiyi yeryüzünde bulunan panellere aktarıyor. Sonrasında ise bu panellerden enerji alınarak şehirlere gönderiliyor.
Buraya kadar her şey kolay gibi görünse de istasyonun kurulması adına halen önemli bir sorun mevcut. Böylesine dev bir istasyonun toplam ağırlığının 10 bin ton olacağı ifade ediliyor. Ne var ki, günümüzdeki en gelişmiş roketler bile yalnızca 100 tonluk ağırlığı taşıyabiliyor. Dolayısıyla bu büyüklükte bir yapıyı uzaya taşımak için roket teknolojisinin sınırlarını biraz daha zorlamak gerekecek gibi görünüyor. Çinli yetkililer bu proje için ilk önce 200 gramdan daha hafif enerji panelleri de inşa etmeleri gerektiğini bildiriyorlar. Ayrıca sistemde herhangi bir sorun çıktığında veya panellerin değişmesi gerektiğinde oraya ulaşmanın yine çok maliyetli ve zor olacağı dile getiriliyor.
Çin’in bu projeyi hayata geçirip geçirmeyeceği henüz bilinmiyor. Planladıkları gibi 2020′de bir uzay istasyonu kurabilirlerse bu proje için de umut beslenebilir…