Kulak çınlaması (tinnitus); Latince “çınlamak” anlamına gelen “tinnire” kelimesinden türetilmiş bir tıbbi terimdir ve Türkçe karşılığı “Çınlama”dır. Bireyin, bir ya da her iki kulağında ya da kafasında, ara ara ya da sürekli duyduğu cırcır böceği sesi, kuş sesi, ıslık sesi, metale vurulurmuş gibi bir ses ya da zil sesi olarak tanımladığı, bazen dışarıdan da duyulabilen bir ses duymasıdır.

Kulak çınlaması tedavisinde, orta kulak iltihabı v.b. gibi organik bir neden tespit edilmesi durumunda buna yönelik bir tedaviye başlanılır. Ancak işitme sinirinde herhangi bir hasar oluşmuşsa, çınlamanın bireyde yarattığı rahatsızlığı azaltmaya yönelik yardımcı tedavi ve teknikleri uygulanır. Bu tekniklerden biri de “Tinnitus Maskelemesi”dir. Kulak içi ya da kulak arkasına takılan ve işitme cihazına benzeyen bu cihazlar, hastanın çınlayan kulağına düşük seviyede beyaz gürültü dediğimiz sabit bir ses vererek kişinin varolan çınlamasının bir nevi maskelenmesini yani duyulmamasını sağlar.

İşitme rahatsızlığı olan bireylerin bazılarında çınlamanın, kullandıkları işitme cihazları tarafından azaltıldığı ya da yok edildiği belirtilmektedir. Ancak işitme cihazı sadece çınlamayı önlemek için kullanılacaksa, özenli bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Genellikle işitme cihazı çıkartıldığında, kulak çınlaması şikayeti ilk durumuna geri dönmektedir.