İşitme kaybı yaşandığında, kulağın sese olan duyarlılığını azalır, bu durumda kişi şiddetli sesleri neredeyse normal bir şekilde işitebilirken, zayıf sesleri işitmekte zorlanır. Diğer bir ifade ile, işitme engelli kişilerin işitebilmeleri için zayıf sesler yükseltilmeli yani güçlendirilmeli ancak şiddetli seslerin rahatsız edici hale gelmemeleri için ya çok az güçlendirme uygulanmalı, hatta mümkünse hiç uygulanmamalıdır.
İşitme kaybı olan insanların yaşadıkları zorluklardan birtanesi de sesin ya da konuşmanın hangi yönden geldiğini belirleyebilmektir. Gelişmiş işitme cihazları, “sesleri ayırmakta” daha başarılı olmalarına rağmen, bazı sesleri tanımak ve anlamak oldukça güçtür.
İşitme eylemi sırasında işitme kaybı olan kişilerin, konuşmanın birçok kısmını tekrar etmek zorunda olmaları ve bazılarını yanlış anlamaları, anlamlı bir iletişim kurulmasını engellemektedir. Aşağıda bu iletişim sorunlarını azaltmak için bazı öneriler verilmiştir:
İşitme kaybı olan kişiyle arkanız dönük olarak konuşmayınız.
İşitme kaybı olan kişiden çok uzakta durmayınız. Aradaki mesafe iki katına çıktığında ses şiddeti %50 azalır ve aradaki birkaç metre bile iletmek istediğiniz mesajın kişiye ulaşmasını engelleyebilir.
Mutlaka göz temasınızın olmasını sağlayınız. Ortamda birden fazla kişi varsa, ilgili kişinin adını söyleyerek dikkatini çekiniz.
Çok gürültülü ortamlarda konuşmaya başlamadan önce işitme kaybı olan kişiye hafifçe dokunarak, dikkatini çekiniz.
Yavaş ve açık konuşunuz ama sesinizi yükseltmeyiniz. Çoğunlukla sorun sesin şiddeti değil, her bir sözcüğün telaffuzundan kaynaklanan anlama zorluğudur.
Bir sözcüğün bile yanlış anlaşılması, bir düşünce ya da sohbetin anlamının kaybolmasına neden olabilir. Eğer kişi birkaç kez tekrarlamanıza rağmen söylediğiniz cümleyi anlayamazsa, farklı sözcüklerle yeniden ifade etmeyi deneyiniz.