Ses teli polipi, ses kısıklığına neden olan tek taraflı ses teli şişlikleridir. Polipler, sesin yoğun kullanımına, soğuk algınlığına, sesteki yıpranmaya hatta ani travmaya bağlı olarak ortaya çıkar. Aşırı bağırma nedeniyle akut larenjit gelişen hastalarda, ses teli içinde küçük kanamalar meydana gelebilir. Bu aşamada ses dinlendirilmezse bu kanama polipe dönüşebilir.
Genelde, poliplerin boyutlarında küçülme ya da büyüme görülmez. Bu hastalıkta, ilaç tedavisi başarılı olmaz. Polipler kötü huylu hale gelmez; fakat kendiliğinden iyileşme nadir görüldüğünden ve patlamaları, üzerinde bulundukları ses telinin hasar görmesine yol açacağından cerrahi yöntemle alınmaları gerekmektedir.
Ses teli polipi nasıl tedavi edilir?
Polipler; laringoskopi adı verilen ve hasta sırt üstü yatar pozisyonda iken, hastanın ağzından sokulan ve gırtlak muayenesin sağlayan bir alet ile muayene sırasında da alınabilir. Cerrahiyi mutlaka ses terapisi izlemelidir ve cerrahinin etkilerinin sağlıklı olarak atlatılabilmesi, iyileşmenin tamamlanması ve yanlış konuşma alışkanlıklarının değiştirilmesiyle, bir daha aynı hasarın oluşma riskinin önüne geçilmesi gereklidir.