Vücutta neden alerji gelişir?
Bağışıklık sistemi, vücuda giren alerjik bir madde ile karşılaştığında tepki verir ve böylece alerji belirtileri ortaya çıkar. Bu madde başka bir zaman tekrar vücuda girerse, bağışıklık sistemi, bu maddeyi tanıma özelliğine sahip özel antikorlar üretir.
Alerjen vücuda tekrar girdiğinde, bağışıklık sistemi bu alerjeni kolaylıkla tanır ve vücutta çeşitli reaksiyonlar baş gösterir. Bu reaksiyonların başında doku tahribatı, kan damarlarında genişleme ve histamin dâhil olmak üzere çeşitli iltihabi maddelerin üretimi gelir. Histamin, gözlerde kaşıntı ve sulanma, burun ve sinüslerde tıkanıklık, baş ağrısı, hapşırma, boğazda kaşıntı, kurdeşen, nefes darlığı gibi alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olur. Denge bozuklukları, egzama gibi cilt hastalıkları ve astım benzeri solunum sıkıntıları daha az bilinen belirtileri arasındadır.
En sık karşılaşılan alerjenler nelerdir?
Bildiğimiz birçok madde alerjen olabilir. Polenler, yiyecekler, küf, toz, tüy, hayvan tüyü, kimyasal maddeler, penisilin gibi ilaçlar ve çevre kirliliğine yol açan maddeler birçokları için alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Alerjik hastalıkların en yaygın sebebi hava kaynaklı (hava yoluyla taşınan) alerjenlerdir.
Polenler
alerji tedavisi
Saman nezlesi, diğer bir adıyla alerjik rinitin en önemli nedenlerden biri Ambrosia familyasına ait bir bitkidir (ragweed). Bu bitki Ağustos'un sonuna doğru polenlenmeye başlar ve ilk ayazlar baş gösterene kadar devam eder.
İlkbaharın geç döneminde polenler çayır, meyve bahçesi, kokulu yonca, bermuda, johnson ve salkımotu benzeri çimenlerden çıkar. Baharın ilk aylarında görülen saman nezlesinin (alerjik rinitin) başlıca nedeni ise, karaağaç, akçaağaç, huş ağacı, kavak, kayın, dişbudak, meşe, ceviz, gibi ağaç polenleridir. Çiçeklenen bitkiler ise nadiren alerjiye yol açar.
Ev Alerjenleri
Bazı alerjenler de yıl boyu mevcuttur. Akarlar, evcil hayvan tüyleri ve bazı yiyecek ve kimyasallar ev alerjenlerinin başındadır. Ev alerjenlerinin neden olduğu belirtiler, evin iyi havalandırılamadığı ve pencerelerin genellikle kapalı olduğu kış aylarında daha da kötüleşir.