İltihaplı ve çok hızlı çoğalan deri hastalıklarının tedavisinde, farklı ışık tedavileri yıllardır başarı ile kullanılmaktadır. Ancak burun mukozasının iltihaplı hastalıklarından biri olan alerjik riniti tedavi edebilen en etkili metotlardan biri medikal fototerapidir. Medikal fototerapi (Rhinolight), burun içerisine yapılan bir ışık tedavisidir. Burun içi medikal fototerapi, alerji yaratan etkenlerin, nasıl belirtiler verdiğine bakılmaksızın, alerjik burun akıntısının tedavisi için geliştirilmiştir.

Medikal fototerapi, nazal mukozanın bu ışığa maruz bırakılması, alerjik rinitin birçok belirtilerini azaltır ya da sona erdirir. Bu ağrısız tedavi yöntemi, sadece birkaç dakika sürmektedir. Hastaların yaşam kalitesi, uygulanan fototerapi sayesinde bir ya da iki tedaviden hemen sonra daha iyi hale gelmektedir. Hem mevsimsel hem de tüm yıl süren alerjik nezlesi olan hastalarda ışık tedavisi ile burunda alerjiye bağlı gelişen kaşıntı, akıntı, tıkanma, hapşırık gibi her türlü şikâyet başarı ile azaltılmakta ya da yok edilmektedir.

Medikal fototerapi tedavisi nasıl uygulanır?

Tedavi sadece birkaç dakika sürmektedir ve kesinlikle acı vermemektedir. Tedavi sırasında, doktor tedavi ışığını doğrudan nazal mukoza üzerine yönlendirmek için özel bir kablo kullanır ve bu işlem, hiçbir uygunsuz etkiye neden olmamaktadır.

Alerjik belirtilerin ortaya çıkışına göre, Medikal fototerapi tedavisi iki hafta boyunca uygulanmalıdır ve tedavi sayısını uzman doktorun belirlemesi gerekmektedir. Yöntem, ayrıca, alerjik rinitin tamamlayıcı tedavisi olarak da tavsiye edilmektedir.

Hamilelik ve laktasyon (süt üretimi) gibi durumlarda ya da geleneksel alerjik tedavilerin tavsiye edilmediği durumlarda, Medikal fototerapi tedavisinin tek başına uygulanması da mümkün olabilmektedir.

Bu tedavi, sadece klinik olarak tanısı koyulmuş olan alerjik rinit durumunda uygulanmaktadır.

Hastanın ilaç da kullanıyor olması halinde, iki hafta boyunca dört tedavi gerekli olacaktır. Hastanın hiçbir anti alerji ilacı alamıyor olması halinde, iki haftalık tedavi süresi içinde 6 ila 8 tedavi seansının uygulanması gerekmektedir. (Tedavinin sayısı her zaman uzman doktor tarafından belirlenir.)

Tedavinin tek yan etkisi nazal mukozanın hafif kuruluğudur (burun kuruluğu). Bu sorun, A vitamini yağı kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.

Medikal fototerapi tedavisinin etkileri hızlı ve uzun solukludur. Tekrar edilen tedaviler alerjenlere toleransı arttırmaktadır ve buna bağlı olarak da tedavi uygulamasının, alerjik belirtileri tamamen kontrol altına alması muhtemeldir.

Medikal fototerapi tedavisi kimlere uygulanabilir?
Antihistaminik ve burun içi ilaç tedavisi kullanmasına rağmen iyileşmeyen hastalara,
Kullanılan ilaçların yat eki ya da diğer ilaçlarla etkileşim yaptığı zaman,
Uzun süreli ilaç almak istemeyen hastalara uygulanabilir.

Medikal fototerapi'nin uygulanamadığı bir grup hasta da vardır. Örneğin, burnun fiziksel yapısı tedaviyi istenilen dozda uygulamaya izin vermiyorsa, alerjik rinite diğer burun içi aktif iltihap durumu varsa, tümör gibi ciddi bir durumda, cilt üzerinde daha önce uygulanan ışık tedavisinin tahribatı varsa bu yöntem uygulanamaz. Çocuklarda, ışık tedavisi kullanımı ile ilgili henüz yeterli klinik bilgi birikimi olmadığından, 14 yaş altı çocuklara uygulama önerilmemektedir.

Medikal fototerapi tedavisi hakkında sık sorulan sorular
Medikal fototerapi tedavi süresi ne kadardır?
Tedavi süresi, belirtilerin ciddiyetine bağlıdır. Genellikle iki hafta süresince haftada 2–3 tedavi yeterlidir. Eğer hasta birçok maddeye alerjik ise, daha fazla tedaviye ihtiyaç vardır ve tedavi süresine uzman hekim karar verecektir. Alerjik durum bütün yıl boyunca devam ediyorsa (örneğin ev tozu, akar alerjisi gibi), 6 hafta içinde 8 tedavi tavsiye edilmektedir.
Tedavi öncesi nelere dikkat edilmelidir?
Tedavi öncesinde yapılan detaylı bir kulak, burun, boğaz muayenesi, burunda fototerapi ile tedaviye uygun olmayan herhangi bir problemin olup olmadığını kolayca gösterebilir. 14 yaş altındaki çocuklarda sadece uzmanın kararına dayanılarak ve gerekli tedbir alınarak bu tedavi uygulanabilir.
Medikal fototerapi tedavisi tam iyileşmeyle sonuçlanır mı?
Uzun yıllar tedavi gören hastaların belirtilerinin seviyesi azalmış ve bazıları tamamen iyileşmiştir. Medikal fototerapi'ın, belirtileri bir daha oluşmamak üzere ortadan kaldırması konusunda klinik çalışmalar sürmektedir.
Tedavinin teorik dayanağı nedir?
Dermatolojide uzun zamandır ışığın bağışıklık sistemine etki edebileceği biliniyordu. Medikal fototerapi tedavisi, alerji yaratan etkenlerin varlığı nedeniyle, burunda bağışıklığa cevap seviyesini düşürmektedir.
Tedavi acı verir mi?
Hayır, vermez. Herhangi bir rahatsızlık olmadan, kısa bir sürede yapılır.
Tedavinin etkisi ne kadar sürede ortaya çıkar?
Tedaviye cevap süresi, hastadan hastaya değişmekle birlikte, ilk tedaviden sonra belirtileri yok olan hastalar vardır. Genellikle hastalarda iki hafta içinde iyileşme gözlenmektedir.
Hamilelik sırasında medikal fototerapi tedavisi uygulanabilir mi?
Hamilelerde ilaçla tedavi çoğu zaman istenmeyen bir durum olduğu için kimyasal bir özelliği olmayan Medikal fototerapi tedavisi daha da önem kazanmaktadır. Hamileler için Medikal fototerapi tedavisi tavsiye edilmektedir.
Medikal fototerapi tedavisi sporculara uygulanabilir mi?
Evet. Bu, uyarıcı (doping) listesinde steroidlerin kullanılması yasaklanan atletler için özellikle tavsiye edilmektedir.
Medikal fototerapi tedavisi diğer anti-alerjik ilaçlarla birlikte uygulanabilir mi?
Evet. Ancak birçok alerji ilaçları sadece kısmi bir sonuç verir. Bu nedenle Medikal fototerapi, tamamlayıcı tedavi olarak da verilebilir.
Medikal fototerapi hayvan tüyü ve tozuna karşı alerjiyi tedavi etmekte kullanılabilir mi?
Evet. Medikal fototerapi hangi alerji yaratan etkenin belirtiye sebebiyet verdiğine bakmaksızın, alerjik rinit rahatsızlığı olan hastaların burun mukozasının tedavisi için özel dalga uzunluğu olan bir ışık kaynağıdır