Sinüsler, salgı (mukus) oluşturan burun sisteminin bir parçasıdır. Maksiller, etmoid, frontal ve sfenoid sinüs olarak adlandırılan dört çeşit sinüs vardır. Normal olarak burun ve sinüsler, günde yaklaşık olarak yarım litre mukus salgılar. Üretilen mukus, burun örtüsü (mukoza) üzerinde hareket ederek toz parçacıklarını, bakterileri ve diğer havayla taşınan parçacıkları süpürür ve yıkar. Daha sonra bu mukus geriye boğaza süzülür ve yutulur. İçindeki parçacıklar ve bakteriler mide asidi tarafından parçalanır. Birçok insan durumun farkında değildir çünkü bu normal bir vücut fonksiyonudur.

Yeni doğmuş bir bebeğin bile çok küçük de olsa sinüsleri vardır. Sinüsler, burnun iç yüzündeki zarın aynısı tarafından kaplanan hava cepleridir ve bir kurşun kalem başı büyüklüğünde açıklıklarla burun boşluğuna bağlanırlar.

Sinüsler, tat ve koku alma duyumuzu güçlendirir ve ayrıca solunan havayı nemlendirmek gibi görevleri vardır. Dolayısıyla iltihaplanmaları bu işlevlerin tam olarak yerine getirilmesini engeller.

Yaygın kanının aksine sinüzitin temel belirtisi baş ağrısı değildir. Siz de birçok kişi gibi başınız sıklıkla ağrıdığı için doktora görünme ihtiyacı bile duymadan “benim sinüzitim var” teşhisini koymuş olabilirsiniz. Israrla teşhis koymak isteyenlere ipucu verelim. Bir haftadan uzun süren nezlelerin büyük çoğunluğu sinüzittir diyebiliriz.