Bademcikler iltihaplandığında öncelikle ilaçla tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Antibiyotik tedavisine başlanmadan önce hastalığa neden olan mikrobun tipinin belirlenmesi gerekir.
Bademcikler hangi durumlarda alınmalıdır?
Eğer tedavi sonrası iltihaplanma sık sık tekrarlıyorsa bademcikler, artık koruyucu olmaktan çıkıp zarar veren bir yapı haline gelmeye başlar ve ameliyatla alınmaları gerekir.
Cerrahi müdahalenin belirlenmesinde kesin ve göreceli olmak üzere iki tür karar alma kavramı vardır. Kesin müdahale gerektiren durumlarda, üst solunum yolunun bademcik büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması, bademcik etrafında apse ve kötü huylu tümör şüphesi olması gerekmektedir. Göreceli müdahale gerektiren durumlar ise sık sık bademcik enfeksiyonu yaşayan hastalarda uygulanmalıdır. Örneğin son 1 yıl içerisinde 7 defa veya son 2 yıl içerisinde 5'er defa ateşli bademcik iltihaplanması, difteri, kalp kapak bozukluğu oluşması ve sık sık orta kulak iltihaplanması geçirilmesi gibi durumlarda göreceli müdahale uygulanır ve hastaya cerrahi müdahale önerilir.
Çocuklarda bademcik ameliyatlarının yapılmasının önemli bir nedeni de, bademciklerin ve geniz etinin, tıkayıcı uyku apnesi oluşturacak kadar büyük olmasıdır. Tıkayıcı uyku apnenin var olduğu durumlarda çocuklarda genellikle; horlama, uykuda nefesin zaman zaman durması, rahatsız uyku, altına kaçırma, morarma, gündüz fazla uyku ihtiyacı, öğrenme güçlüğü ve hiperaktivitenin de dâhil olduğu davranış ve öğrenme sorunları yaşanabilir. Teşhisten sonra bu çocuklara uygulanan, genellikle geniz eti ile birlikte bademciğin alınmasıdır.