Tavuk Karası Hastalığı Nedir ? Gece Körlüğünün Tedavisi Nasıl Yapılır ?
Tavuk karası hastalığı halk arasında kullanılan bir isimdir. Tıpta ismi gece körlüğü olan bu hastalık, zamanla görmenin kaybına neden olduğundan ciddi tehlikeli bir rahatsızlıktır. Gözün retina tabakasının A vitamininden yoksun kalması ile oluşan hastalıkta zamanla körlüğe kadar ilerleyebiliyor. Özellikle ışığın olmadığı noktalarda görmenin sıfır olması başlıca belirtisidir.
Gözün retina tabakası, ışığı algılayarak görüntüyü beyne ileten sinir tabakasıdır. Gözün ön kısmında bulunan lens, ışığı retina üzerinde odaklar ve görmemizi sağlar. Retinada görmeyi sağlayan koni şeklinde hücreler gece körlüğünde bozulmaya başlar. Böylece ilerleyen bir görme kaybı oluşur. Bu hücreler, karanlık olan ortamlarda da görmemizi sağladığından ilk olarak gece görmede sorunlar yaşanmaya başlanır. Böylece hastalar, karanlık ve az ışıklı ortamlara adapte olup göremez.
Vücudumuz binlerce genden oluşur. Göz rengi, boy gibi kalıtsal olaylar için çift genimiz vardır. Her çift genin biri anne biride babadan gelir. Bu genlerden bazıları silinince, hücrelere talimatlar hatalı verilir. Bu bir kısır döngüye dönerek, aile içinde genler hatalı iletilebilir. İşte, gece körlüğü genlerle birlikte kalıtımsal ilerler.
Gece körlüğünün nedenleri
Kalıtımsal,
A vitamini eksikliği,
Süt ve ürünlerinin az tüketimi,
Düzensiz beslenme,
Işığın fazla olması.
Gözün arka kısmında olan retina tabakasında görmeyi kolaylaştıran radopsin maddesi A vitamini sayesinde oluşur. Rodopsin eksikliği tavuk karası ya da gece körlüğüne neden olur. Doktorlar, bu nedenle A vitamini almanın bu hastalıkta faydalı olduğunu savunuyorlar.
Tavuk karası belirtileri ve tedavi
Tavuk karası hastalığı kendini basit b,ir göz hastalığı olarak belli etmeye başlar. Zamanla, gece ve ışığın olmadığı ortamlarda göremem başlar. Bu tip durumda hemen bir göz doktoruna gitmek gereklidir. Gece körlüğü yani tavuk karası hastalığı genelde A vitamini eksikliği ile kendini belli eder. Bu nedenle tedavisinde A vitamini zengini gıdalar kullanılır. Balık, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve A vitamini takviyeleri alınır. Rodopsin maddesi A vitamini olmadan üretilmediğinden, göz zamanla loş ve az ışığa uyum sağlayamaz ve gece görmemeye başlar. Özellikle sürücülerin bu konuda çok dikkatli olması gerekir.