engelli adaylarının ösym 'ye başvurusu hakkında - ösym başvuruları hakkında - ösym sınavların engelli olarak nasıl başvurabilirim
ENGELLİ ADAYLAR VE ÖSYM SINAVLARI
ÖSYM tarafından yapılan sınavlarda %40 ve üzeri engelli olan adaylara bazı ek uygulamalar yapılmaktadır bu nedenle %40 ve üzeri engelli olan adayların bu durumlarını başvuruları sırasında mutlaka belirtmelidirler.
1- ÖSYM Sınavlarına Engelli Olarak Nasıl Başvurabilirim?
ÖSYM tarafından yapılacak olan sınavlara katılacak %40 ve üzeri engelli olan adaylar girecek oldukları sınava (ÖSYS, ALES, KPSS v.s.) ÖSYM Yöneticiliklerine daha önce başvuruda bulunmuş olanlar ve başvurularını internet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise ÖSYM Ankara merkezine posta yolu ile başvuru evraklarını göndererek engelli olarak sınavlara katılabilirler.
ÖSYM Yöneticiliğinden başvuracaklar sınav başvuru forumlarına ek olarak 1 adet dilekçe ve 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ÖSYM Yöneticiliklerine teslim ederek bu başvurularını yapabilirler. Daha önce girecek oldukları sınavlara başvuruda bulunmuş yani başvurularını inernet üzerinden bireysel olarak yapacak olanlar ise internet üzerinden yapılan başvuru sonrası aldıkları çıktıya 1 adet dilekçe ile 1 adet özürlü sağlık kurulu raporunu ekleyerek Posta yolu ile ÖSYM Ankara merkezine göndermek sureti ile engelli olarak başvurmuş olurlar.
Dilekçe; Sınav Kılavuzlarının arka sayfasında ‘GENEL AMAÇLI DİLEKÇE’ olarak yer alır. Bu dilekçeyi kesip fotokopi çektirerek doldurunuz. ÖSYM Ankara adresi ise Sınav Kılavuzlarının ilk sayfalarında ‘Sınav İle İlgili Her Türlü Yazışma’ için olarak verilen adrestir.
2- Engelli olarak sınavlara başvurduğumda ne gibi haklar elde ederim?
Engelli olarak sınava başvuran adaylar sınavlarda bazı ek uygulamalara tabi tutulurlar.
ÖSYS:
Bu sınava ‘engelli’ olarak başvuranlar:
a. Engel türlerine göre gerekli görülen sınav ortamlarında sınava alınırlar bu istekleri dilekçelerinizde belirtmeniz esastır.
b. Görme engelliler için okuyucu-kodlayıcı, şekilli ve karışık matematik/coğrafya sorularından muafiyet ve 30 dakika ek süre gibi haklar tanınmaktadır.
c. Ortopedik engelliler için zemin katlarda ya ada asansörlü binalarda sınava irmeleri gibi bir hak tanınmaktadır.
d. Kas hastası olanlara okuyucu-kodlayıcı ve ek süre verilmektedir.
e. Diğer engel grup ve türlerine göre de gereken kolaylıklar sağlanmaktadır.
f. Sınavında sorulardan muafiyet alanların puanları ‘ayrı’ bir değerlendirmeye göre hesaplanmaktadır.
g. YÖK ve ÖSYM kabul etmese de ya da benim ‘Bilgi Edinme Hakkı’ kapsamında yönelttiğim sorularda ‘EK KONTENJAN’ yok denilse de engelliler sadece ÖSYS de ‘özürlü’, ‘engelli’ ya da ‘özel’ tür olarak yerleştirilmektedirler.
KPSS, KPDS, ALES, ÜDS:
Bu sınavlarda da diğer sınavlarda uygulanan tüm ek uygulamalar sağlanmakta olup sadece ‘özürlü’, ‘êngelli’ ya da ‘özel’ tür olarak adlandırılan bir yerleştirme yoktur. Bu sınavlarda engelli aday diğer adaylarla eşit statüde yarışmaktadır.
3- Engelli olarak başvurursam KPSS de benim yerleşme şansım nedir?
Yerleşmeme ya da atanmama mani olurlar mı?
KPSS sınavlarına ‘engelli’ olarak başvuranlar sadece sınav anında ek uygulamalara tabidirler sınav sonucundan sonra ki yerleştirmelerde diğer adaylarla eşittirler. KPSS ile yerleşmek istediğiniz yerleri siz kendiniz şartlarına bakarak tercih ettiğiniz için herhangi bir sorun olmayacaktır. Ancak siz tercih kılavuzunda yer alan pozisyon şartlarını iyice okuyunuz. Çünkü yerleştirme yapıldıktan sonra ilgili kuruma gidince sizi hastaneye ‘Olur Raooru’ olarak da bilinen sağlık kurulu raporu almanız için gönderecekler. Eğer siz işitme engelli iseniz ve santral memurluğunu tercih edipte puan üstünlüğüne bakarak yerleşti iseniz raporda size ‘Olmaz’ raporu çıkacaktır. Ve atamanızda iptal edilecektir. Bu bir örnekti sadece ne demek istediğimi anladınız sanırım.
4- KPSS ile yapılan yerleştirmelerde ‘engelli’ memur nasıl atanıyor?
KPSS ile yapılan yerleştirmelerde engelli memur ataması ya da yerleştirmesi diye bir şey yoktur. KPSS ile yerleşen ve yerleştiği görevi yapabilecek durumda olan engelli aday ‘NORMAL’ statüde meur olur yani ‘ENGELLİ’ memur haklarından yararlanamaz. ‘NORMAL’ memurların hakları ne ise onlardan yararlanır.
5- Engelli memur ataması nasıl olur?
Yılda üç defa Mart-Nisan, Temmuz-Ağustos ve Eylül-Ekim dönemlerinde Devlet Personel Başkanlığı engelli memur alacak olan kurum ve kuruluşları yayınlar. Bu kuruluşlar kendi sınavlarını kendi bünyelerinde yaparlar ve puan üstünlüğüne atama yaparlar.
6- Engelli memur diğer memurlardan farklı mı?
Evet, engelli memur eski sisteme göre 15 yılda emekli olabiliyordu. Şimdiki düzenlemeye göre kademeli olarak 16, 18 ve 20 yılda emekli olabiliyor.
7- Engelli olarak başka nasıl istihdam olabiliriz?
Engelli olarak yıl içerisinde Belediyeler, İl Özel İdareleri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarının vermiş oldukları ilanlara göre memur sınavlarına katılabilir, kamu kurum ve kuruluşlarının engelli işçi statüsünde alacakları personel ilanlarınada İŞ-KUR aracılığı ile başvurarak istihdam olabiliriz.
Bilgilerinize....