1. İmplant destekli protezler ne demektir?
İmplant destekli protezler, implant üzerine yerleştirilen ve implantlar tarafından desteklenen sabit veya hareketli protezlerdir. Hiç dişi bulunmayan ancak yeterli kemik seviyesine sahip olan kişiler de implant destekli protezler kullanılabilir.
2. İmplant üzerine her zaman sabit dişler mi yapılır?
Tamamen dişsiz ağızlarda hareketli protezlerin tutuculuğunu arttırmak amacı ile de implant uygulamaları yapılır. Çene içerisinde yer alan implantların hareketli tam protezin içerisindeki yuvalara yerleşmesi ile stabilitesi ve tutuculuğu artan protezle, çiğneme ve konuşma fonksiyonları çok daha etkin yapılabilmektedir.
3. Tamamen dişsiz bir ağızda implant üstü sabit bir protez yapılabilmesi için en az kaç implant yaptırmam gerekir?
Çenenin büyüklüğüne ve uygulanacak yönteme göre alt çenede 4-6 arası, üst çenede 6-8 arası implant yapımı öngörülmektedir.
4. Tamamen dişsiz bir ağızda hareketli proteze destek olması için kaç implant yaptırmam gerekir?
Alt çenede 2- 4 implant, üst çenede ise en az 4 implant uygulanması başarı için mutlaka gereklidir.
5. İmplant destekli hareketli protezlerin bakımı nasıl yapılır?
• İmplant destekli hareketli protezler günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir ve gece çıkartılmalıdır.
• Aynı zamanda implant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice fırçalanarak temizlenmelidir.
• Protezlerin içinde bulunan lastikler zamanla gevşeyebilir bu lastikler basit bir işlemle değiştirildiğinde tutuculuk tekrar ilk günkü haline döner.
• İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her 3-6 ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz.
6. İmplant destekli köprünün bakımı nasıl yapılır?
• İmplant destekli sabit dişlerin bakımı doğal dişlerin bakımına çok benzer. Sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere dişlerinizi fırçalamalısınız.
• Protez ve dişeti arasında kalan alanı arayüz fırçaları, özel ipler ve diş fırçası ile düzenli olarak diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz.
• İlk yıl içinde her 3-6 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.