1. Apikal rezeksiyon nedir?
Apikal rezeksiyon kök ucunun ve etrafındaki enfekte dokunun çıkartılmasıdır. Kanal tedavisi sonrası dişin sorunlu kısmının çıkartılması için cerrahi olarak o bölgeye ulaşılır. İşlem sonunda kök ucu özel bir dolgu materyali ile kapatılır. İşlemin başarısını ve işlem sonrası konforu artırmak için operasyon sırasında lazer kullanılabilir.
Operasyondan sonraki ilk 24-48 saat içerisinde şişlik, hafif derecede kanama ve rahatsızlık hissi olabilir. Şişliğin az olması için yüzünüze buz uygulayabilirsiniz. Dikişler 7-10 gün içerisinde alınır ve yara bölgesinin iyileşme durumu diş hekiminiz tarafından kontrol edilir. Yara bölgesi tam olarak iyileştiğinde dişin restorasyonu (dolgu ya da kuron) tamamlanır.
Eskiden kök rezeksiyonu işlemleri daha sık uygulanan işlemlerdi. Ama günümüzde dişin çekilip yerine implant uygulanması daha çok tercih edilmektedir. Doğal dişin bırakılması daha çok tercih edilse de bazı durumlarda implant uygulaması daha iyi bir seçenek olmaktadır.


2. Sinüs ogmentasyonu nedir?
Üst çene arka bölgedeki dişlerin üstünde bulunan anatomik boşluklara maksiller sinüsler denilmektedir. Maksiller sinüs hacminin fazla olduğu durumlarda ya da arka bölge dişlerinin çekimine bağlı olarak zamanla arka dişler bölgesindeki kemik hacminin azaldığı durumlarda, bu bölgelere implant yapılması mümkün olmayabilmektedir. İmplant tedavisinde en önemli faktörün kaliteli, kalın ve yüksek kemik olduğu düşünülürse bu durum, implant cerrahisi açısından bir dezavantaj oluşturur. Böyle vakalarda kemik greftleri kullanılarak sinüs tabanını yükseltimesi işlemi olan 'sinüs ogmentasyonu' ya da 'sinüs lifting' denilen işlem yapılır.


3. Sinüs ogmentasyonu nasıl yapılır?
Lokal anestezi altında çene kemiği ile sinüs mukozası arasına kemik greftlerinin (kemik tozlarının) yerleştirilmesi işlemidir. Operasyondan sonra yerleştirilmiş kemiğin doğal kemikle kaynaşması için 6 ay gibi bir süre beklenir daha sonra implantlar yerleştirilir. Kemik yüksekliğinin nispeten daha yeterli olduğu bazı durumlarda greftinin yerleştirildiği seans implantlar da yapılabilir.
4. Sinüs ogmentasyonu sonrası nelere dikkat etmeliyim?
• Uyuşukluk geçene kadar yemek yemeyin, farketmeden uyuşuk olan bölgedeki yanak-dudağı ısırabilirsiniz.
• İlk 24 saat sıcak banyo yapmayınız ve sıcak yiyecek-içecekler tüketmeyiniz.
• Operasyondan sonra hekiminiz tarafından verilen antibiyotik, ağrı kesici ve diğer ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız.
• Operasyon sonrası şişliğin önlenmesi için yüz üzerinden operasyon bölgesine buz kompresi uygulanmalıdır.
• Operasyon sonrası ağzınızı su ile çalkalanmamalı ve tükürülmemelisiniz, en az on gün boyunca pipet kullanmamalısınız, sigara içmemelisiniz ve hapşırma-öksürme gibi durumlardan kaçınınız. Operasyondan sonra burun basınçla temizlenmemeli ve buruna su alınmamalıdır.
• Operasyonda 24 saat sonra dişlerinizi fırçalayabilirsiniz.


Preprotetik (protez öncesi) cerrahi nedir?
Protez yapımı öncesi uygun olmayan hasta ağzını ideal anatomik forma çevirmek için, daha estetik ve daha uyumlu protezler yapılabilmesi ve protez sonrası hastanın ağız sağlığının korunması ve konforunun sağlanması için yapılan cerrahi işlemlerdir. Proteze hazırlık amacıyla en sıklıkla yapılan işlemler şunlardır
• Dudak-dişeti bağının kaldırılması (Frenectomy & Frenoplasti)
• Kemik çıkıntılarının giderilmesi (Torusların giderilmesi)
• Kemiklerin düzeltilmesi (Alveoloplasti)
• Ağız derinliğinin artırılması (Vestibuloplasti)
• Çene kemiklerinin kalınlaştırılması (Kret ogmentasyonu)
• Protez vuruğu nedeniyle oluşmuş hareketli dişeti katlanmalarının kaldırılması (Epulis fissuratum)