Tanımlanmış üç tür ağız kokusu vardır:

1- Gerçek Ağız Kokusu: Dışarıdan net olarak fark edilen, kötü ağız kokusudur ve ikiye ayrılır:

a) ****olojik-Geçici Ağız Kokusu: Sabahları kalktığımızda çoğumuzda var olan ağız kokusudur. Bu duruma yol açacak belirgin bir hastalık yoktur. Tükürük, normalde kokusuz bir salgıdır. Ancak proteinden zengin beslenme, az su içme, tükürük salgısında azalma, kuruma vb. gibi nedenlerle ağız içinde dil kökünde yerleşen bakteriler, özellikle de gece tükürük salgısının azalmasını da fırsat bilerek, besin artıklarını eritip, kötü kokuya yol açar. Bu tür koku, genellikle diyete dikkat etmekle ve ağız hijyeniyle yok olmaktadır.

b) Patolojik (Hastalığa Bağlı) Ağız Kokusu: Diş ve dişeti iltihabı, burun, bademcik, geniz, sinüsler, gırtlak, akciğer, yemek borusu gibi üst solunum yolları ve üst sindirim yolları kaynaklı hastalıklar ile tüm vücudu etkileyen şeker hastalığı, siroz, böbrek yetmezliği gibi nedenlere bağlı olarak oluşan kokudur. Kokuya neden olan hastalık tedavi edilince koku da genelde ortadan kaybolur.

2- Yalancı Ağız Kokusu: Yakınları tarafından ağız kokusu saptanmadığı halde hastanın kendisinde var olduğunu iddia ettiği kokudur. Sorun, ağız hijyeni ve diyete dikkat etmekle çözülebilir.
3- Ağız Kokusu Fobisi (Halitofobi): Tedavi sonrası, koku olmadığı halde, kişinin ağzının koktuğunu iddia etmesi olarak tanımlanır ve rahatsızlığın tedavisi için psikolojik destek önerilir.