Nazal polipler, medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Ağır vakalarda, burun polipleri ve beraberindeki sinüs enfeksiyonunu kaldırmak için sinüs cerrahisi gereklidir. Bununla birlikte, hastaların en az üçte birinde nazal polip tekrardan buyumeye meyilli olduğu için cerrahinin aşırı kullanımından kaçınılmalıdır.
Nazal polipler için en iyi tedavi, cerrahi tedavileri takip eden tıbbi tedavilerdir. Bu yaklaşım nazal poliplerin tekrar ortaya çıkma riskini azaltacaktır.
Nazal poliplerin tedavisi şu yöntemleri içerir:
• Nazal steroid spreyler ve damlalar
Topikal nazal steroid spreyler, nazal polipin boyutunu azaltmak ve ameliyat sonrasında poliplerin tekrar büyümesini önlemek için kullanılır. Bazı doktorlar, burun pasajına ve polibe daha iyi ulaştığı için sprey yerine damlaları tercih etmektediler.
• Kortikosteroidler
kortikosteroidOral kortikosteroidler, , nazal polip boyutunu hızlıca küçültür ve ciddi belirtileri olan kişiler için yararladır. Kortikosteroidler (yaklaşık 1 ila 2 hafta) kısa bir eğitim aldıktan sonra, ancak topikal nazal steroid spreyler iyi semptomların kontrol vebüyüyen gelen polipler önlerler.
Nazal poliplerin sebebinin fungal sinüzit olduğu durumlarda, düşük doz oral kortikosteroidler, ameliyat sonrası poliplerin yeniden büyümesini önlemek için hastalarca ve aylarca kullanılmak durumunda olabililer.
• Antileukotriene İlaçlar
Antileukotriene ilaçlar, özellikle aspirin alerjisi olanlarda bulunan burun poliplerinin tedavisinde faydalıdır.
• Burun Lavajı
burun lavajıTuzlu Burun Lavajı, özellikle nazal polipi ve kronik sinüs enfeksiyonları olan kişilerde yararlı olabilir. bu yöntem, burun pasajıoylşa birlikte sinüsler de yıkanacağından, özellikle sinüzit ameliyatı geçirmiş kişiler için oldukça faydalıdır.
• Alerji Aşısı
Bazı doktorlar, ameliyat sonrası tekrar büyüyen burun poliplerini tedavi etmek veya önlemek için alerji aşısı kullanmaktadır.