1. Yapısal Nedenler
Yapısal nedenler içerisinde incelenen bozukluklar, genellikle kişinin geçirdiği herhangi bir kaza sonucu oluşmaktadır. Yeni doğan bebeklerin %7'sinde doğum esnasında burun zedelenmesi meydana gelmektedir. Şu bir gerçektir ki, insan, hayatı boyunca en az bir kere burnunu bir yere çarparak zedeler. Bu çarpmalar sonucu oluşan kemik eğriliği gibi yapısal bozukluklar, burun tıkanıklığına neden olur.
2. Enfeksiyon
Normal bir insan, yılda ortalama bir iki kez soğuk algınlığı geçirebilir. Soğuk algınlığı, virüsler tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Bazı virüsler çoğunlukla el burun yoluyla bulaşır. Sonuç olarak burun zarları şişer. Diğer taraftan burun zarlarından sıvı salgılanması da artar. Kronik sinüs enfeksiyonları, bu tür rahatsızlıklara en iyi örnektir. Hastalık ağrılı ya da ağrısız olabilir fakat burun tıkanıklığı sürekli vardır. Bazı hastalarda sinüslerde polip denilen yapılar gelişir. Hastalık, alt solunum yollarına da yayılarak; kronik öksürük, bronşit ve astıma neden olabilir.
3. Alerji
Alerji, bağışıklık sistemimizin yabancı bir maddeyi (polen, ev tozu akarı, hayvan tüyleri ve bazı besinler), vücudumuz için tehlikeli bir madde gibi algılayarak aşırı reaksiyon göstermesi nedeniyle oluşur. Burunda meydana gelen reaksiyon sonucunda tıkanıklık oluşur.
4. Konka (Burun Eti)
Soluduğumuz havanın ısıtılıp nemlendirilmesinden sorumlu olan burun içi etsi yapılardır. Konkalar, burnun normal işleyişine göre bazen büyüyüp bazen de küçülürler. Ancak burun tıkanıklığı yapacak kadar büyümeleri genellikle alerjik veya iltihabi sebeplere bağlı olarak gelişir.