Çin Maliye Bakanlığının internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Türkiye'nin, Asya Altyapı Yatırım Bankasına kurucu üyelik için 26 Mart'ta yaptığı başvuru sonuçlandırıldı. Bankanın kurucu üye sayısı, Türkiye'nin de kabul edilmesiyle 38'e yükseldi. Bankanın kurucu üyeleri, 10 Nisan itibariyle şu ülkelerden oluştu:


"Çin, Fransa, Almanya, Bangladeş, Brunei, Kamboçya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Ürdün, Kazakistan, Kuveyt, Kırgızistan, Laos, Lüksemburg, Malezya, Maldivler, Malta, Moğolistan, Myanmar, Nepal, Yeni Zelanda, Umman, Pakistan, Filipinler, Katar, Suudi Arabistan, Singapur, Sri Lanka, İsviçre, Tacikistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere, Özbekistan, Vietnam, İran ve Türkiye."
EN ÇOK HANGİ ÜLKENİN DOLARI VAR? EN ÇOK HANGİ ÜLKENİN DOLARI VAR?

Çin'in kuruluş sermayesinin 50 milyar dolarlık kısmını karşılayacağını taahhüt ettiği bankaya 50'den fazla ülke üye olmak için başvurdu. Bu ülkelerden 38'i kurucu üye olurken, diğer ülkelerle ilgili değerlendirme süreci sürüyor. Bankanın kurucu üyelerine ilişkin nihai sayı, 15 Nisan'da belli olacak.
EN ÇOK ALTIN HANGİ ÜLKEDE? EN ÇOK ALTIN HANGİ ÜLKEDE?
Söz konusu bankanın Asya ülkelerinin kalkınma ve altyapı yatırımlarının finansmanı açısından, Japonya ve Amerika'nın büyük hissedarı olduğu Asya Kalkınma Bankası karşısında yeni oyun kurucu olacağı belirtiliyor. ABD daha önce İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya gibi müttefiklerinin kurucu üye başvurularını yeniden gözden geçirmesini isteyerek bu yeni oluşuma karşı olduğunu göstermişti.

Bankanın toplam sermayesinin 100 milyar dolar olması hedefleniyor. Bankanın 2015 sonunda faaliyetlerine başlaması bekleniyor.