Anımsanacağı gibi orta kulak boşluğundaki hava basıncının atmosfer basıncıyla eşit olmasını “Östaki kanalı” sağlamaktaydı. Ostaki kanalı çeşitli nedenlere bağlı olarak tıkandığmdaysa orta kulaktaki hava burada hapsolur. Bu hava zamanla orta kulaktan” kana emilir ve kulağın bu bölgesinde atmosfer basıncına oranla bir “Negatif basınç” oluşur (bir enjeksiyonun ağzı kapatılıp pistonu geri çekildiğinde enjeksiyon içindeki basınç, atmosfere oranla “negatif basınç” olur. Piston bırakıldığında yemden eski yerine döner). Orta kulakta gelişen bu negatif basınç kadar orta kulak boşluğuna doğru serum kıvamında bir sıvı süzülür. Böylece orta kulak boşluğuna normalde bulunmaması gereken bir sıvı birikir. Eğer östaki kanalındaki tıkanıklık tam ve uzun süreliyse, orta kulağa tümüyle sıvı dolar.

Östaki kanalının tıkanmasına yol açan etkenleri şöyle sıralıyabiliriz:

1) Östaki kanalının iltihaplanması

2) Üst solunum yollarının iltihabi hastalıkları

3) Sinüzitler

4) Allerjik burun iltihapları

5) Nazofarinksden (yutağın üst bölümü) kaynaklanan tümörler

6) Nazofarinks iltihaplan

7) Nazofarinksteki bademciklerin [adenord, ton-

silla tubarius) büyümesi

Östaki kanalı tıkanıklıklarının belirti yönünden çok zengin oldukları pek söylenemez. Yutma ya da esneme sırasında hastanın kulaklarında bazı çıtırtılar işitmesi genellikle rastlanan ilk belirtidir. Daha sonraları hasta, kulağındaki bir dolgunluktan ve ağır işitmeden yakınır. Kulak ağrısına,bazı çocuk hastalar dışında pek rastlanmaz. Oldukça sık rastlanan yakınmalardan biri “Kulak çınlaması” (Tinnitus)dır.Hasta kulağında uğultu biçiminde bir çınlama olduğunu söyler. Çınlama bazen zonklayıcı bazen de süreklidir. Hastalar kendi seslerini, değişik bir tonda işitirler.”Otofoni” demlen bu durumda, işitilen ses bir fıçı ve küp içine konuşulduğunda işitilen sese benzer.

Tedavi etkene yöneliktir. Örneğin sinüzitin ya da üst solunum yollan iltihaplarının tedavi edilmesiyle östaki tıkanıklığı ve buna bağlı belirtiler giderilebilir. Zaman zaman “Valsalva uygulaması sı”nm yapılması yararlıdır.