Bebeklerde ek gıdaya geçiş yapılmasından sonra okul çağına hatta daha sonrasına kadar iştahsızlık şikayeti her anne ve babanın başlıca sorunudur. Bu tarz durumlarda hemen çocuk doktora götürülür hatta iştah açıcı şuruplar kullanılır. Bugün, iştah açan bu şurupların karaciğere hasar verdiği, sinirlilik haline, uyku ve uyuşukluk, anemi, ishal ve kabızlık yaptığı bilinen bir gerçektir.




Çocuklarda, en hızlı büyüme ilk 1 yıl içinde olur. Bir yıl sonrasında, kalori ihtiyacı azalır ve iştahsızlık başlar. Yapılan istatistiklerde en fazla iştahsızlık çekilen dönem, 15-20. Aylardır. Anne ve babalar çocuk ne kadar yerse yesin aldığı gıdanın yetersiz olduğunu düşünür ve çocuklarının yediklerini diğer çocukların yedikleri ile kıyaslarlar. Oysa, yaş, cinsiyet, metabolizma hızı, aktivite durumu, genetik ve psikolojik etmenler nedeni ile her çocuğun yediği miktar birbirinden farklıdır. Çocukların aldığı gıdanın miktarı değil, içeriği çok önemlidir. Bu noktada önemli olan şey, çocuğun yaşına göre uygun büyüme göstermesidir. Uygun büyüme gösteren çocuk, yeterli gıda alıyordur.
Anne ve babaya iştahsız gelen çocuklar genelde yanlış beslenme alışkanlığına sahip olan çocuklardır. Çünkü yemek konusunda çocuğunda tercihleri vardır. Süt içmiyor fakat peynir yiyorsa bu kabullenilir bir durumdur. Çocuğun psikolojisi, üzüntü nefret, kıskançlık iştahı kesebilir. Çocuğun iştahı psikolojik hali ile doğru orantılıdır.