Karamuk Bitkisinin Faydaları
KARAMUK BİTKİSİ NEDİR FAYDALARI NELERDİR NASIL KULLANILIR
Karamuk Bitkisi (Agrostemma githago): Karanfilgiller familyasından, yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları zehirli bir bitkidir. Üzeri tüycüklerle kaplıdır. Yaprakları almaşıktır. Çiçekleri büyük ve güzel ve morumsu pembe ve ender olarak da beyazdır.
Tohumları zehirlidir. Githagin, Githagenin ve acı madde içerir.
Karamuk bitkisi, sarı ağaç olarak da bilinir. Yaz sonlarında siyah renkli meyvaları olan, sarı çiçekli 2 metrelik bir çalıdır. Balkanlar ve özellikle Kuzey Anadolu’da yaygın bir türdür. Kullanılan kısmı: Kökü, kabukları, yaprakları, meyveleri. Tohumları zehirlidir.
Karamuk ağacının kısaca faydaları ise şöyledir. Kurutulmuş kökleri suda kaynatılarak içilir. Bunun yanında meyvası mayhoş, ekşi tadıyla oldukça lezzetlidir. Meyva, hoşaf, şerbet, reçel olarak tüketilebilir. Yapraklarından çorbalara ekşi lezzet vermek amacıyla kullanıldığı bilinmektedir.
Karamuk Faydaları:
* Göz ve deri hastalıklarında faydalıdır.
* Büzücü ve kanamayı durdurucu etkilere sahiptir.
* Balgam söktürür ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderir.
* İdrar söktürür ve bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur.
* Diş ağrılarını azaltır.
Karamuk Nasıl Kullanılır:
Taze yaprakları ve tohumları kullanılır. Zehirli bir bitki olduğu için çayı vs. içilmez. Haricen kullanılır. Taze yaprakları kanamayı durdurmak için kanamanın olduğu yere konur. Ayrıca, akne ve cilt hastalıklarına karşı da kullanılır.
Kullanım şekli ve dozu: 4 bardak suya 20 gram yaprak konur. Birkaç dakika kaynatılır. Günde 3 kere 1′er çorba kaşığı içilir.
* Tonik: Kabuk, kök yaprak veya meyvelerinden 20 gramı 2 bardak suda haşlanır. Günde 3 kere 1′er bardak içilir