Forum İstanbul, 2001 krizinin çok ağır koşullarında -bankalarımız batmış, ekonomi durmuşken- 2023 vizyonunu ve stratejilerini tartışmak üzere kurulmuş, 2023 Türkiyesi’nin hayalini 22 yıl öncesinden kuran ve ilk telaffuz eden öncü bir oluşum.








O günden beri de her yıl “yarının kurulması” sloganıyla ve 2023 vizyonuyla ilgili farkındalık yaratmak üzere 2 günlük toplantılar düzenliyor. 27-28 nisanda gerçekleşecek bu yılki toplantının başlığı “Kritik eşik: Açılım ve dönüşüm zamanı.”
Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi’nin belirttiği gibi “büyük şirketlerden KOBİ’lere ve hükümete kadar kime baksanız bugün artık herkesin 2023 hedefi var.”

2023 hedefi hayal!
Gerçekten de hangi hükümet yetkilisi ya da yüksek bürokratla konuşsak, hepsinin elinde kendi yetki alanına göre yapılması gerekenlerin madde madde sıralandığı bir liste var. Ancak 2023 yılı yaklaştıkça Türkiye, dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan tarafından ocak 2011’de konulan 2 trilyon dolarlık GSYH, 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık kişi başına milli gelir hedeflerinden maalesef uzaklaşıyor.
2002’de 3500 dolarken 2008’de 10 bin 500 dolara çıkan kişi başına milli gelirimiz, 6 yıldır aynı noktada çakılı kaldı; hatta 2014 sonuçları açıklandığında 300 dolarlık gerileme bile var.
IMF Başkanı Christine Lagarde’ın IMF’in bahar toplantıları öncesinde yaptığı açıklamada da altını çizdiği gibi “dünya ekonomisi, küresel krizin üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen hâlâ çok kırılgan ve bir türlü toparlanamıyor.”
Canevi’ye göre dünya ekonomisinin 3 temel sorunu var:
“1) Büyüyeme- me
2) Aşırı likidite: Düşük faiz nedeniyle herkes borçlandı.
3) Güven erozyonu: Bütün dünyayı etkileyen küresel kriz, Türkiye’yi de sarstı. Ancak biz küresel krizin sarsıntılarını azaltmak için çaba harcamak bir yana, daha önceki yıllarda oluşturduğumuz kendi mirasımızı da terk ederek ciddi bir erozyon tablosu yarattık.”

G20 bir fırsat
Türkiye demokrasi ve hukukun üstünlüğünün % 100 geçerli olduğu yeni bir büyüme modeline geçmek zorunda. Canevi’nin dediği gibi “Vasatlıktan kurtulma gömleğini yeniden üzerimize geçirmemiz lazım. İleri teknoloji, inovasyon, dijital dönüşüm... bunlar olmazsa olmazlarımız! G20 nedeniyle bütün dünyanın gözü bizim üzerimizde; bu fırsatı iyi değerlendirelim.” Forum’un bu yılki toplantısı, Türkiye’nin G20 Başkanlığı’nı dikkate alarak kurgulanmış.
Forum İstanbul’un 3 stratejik ortağı var: Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM, Akbank ve Doğuş Grubu.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye’nin dünya dış ticaretinden aldığı payı arttırmak zorunda olduğunu, bunun yolunun ise Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmadan geçtiğini vurguladıktan sonra “şirketlerin inovasyona önem vermek yerine hâlâ birbirlerini taklit etmek peşinde” olmalarından yakındı.
Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise Türkiye’nin % 1.3’lük bütçe açığıyla dünyada bütçe disiplininde başarılı, çok az sayıdaki ülkeden biri olduğunu belirttikten sonra, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye gelmekten caydıran düşük iç tasarruf oranının mutlaka yükseltilmesi gereğine işaret etti.










Ufuk Turu | Meral Tamer