2014 Küresel Açlık Endeksi verilerine göre; dünyadaki 805 milyon kişinin sağlıklı, aktif bir hayat sürmek için yeterli yiyeceği yok ve bu yaklaşık dokuz kişiden biri anlamına geliyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından edinilen bilgiye göre, Uluslararası Gıda Politikaları Araştırma Enstitüsü’nün (IFPRI), Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) katkılarıyla hazırladığı, 2014 Küresel Açlık Endeksi verilerine göre; dünyadaki 805 milyon kişinin sağlıklı, aktif bir hayat sürmek için yeterli yiyeceği yok ve bu yaklaşık dokuz kişiden biri anlamına geliyor.
Sahra Afrikası
Dünyada aç insanların büyük çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor ve dünya nüfusunun yüzde 13.5’i yetersiz besleniyor. Yüzyıllardır batılıülkeler ve tarafından her türlü yer altı ve yer üstü nimetleri vahşîce sömürülen, Avrupa ülkelerine taşınan, kısaca müstemleke olarak kullanılan Afrika, açlığın kol gezdiği bir kıt’a olarak başta geliyor. Alt Sahra Afrikası, deri kaplama canlı halindeki insanları ile açlığın en yaygın olduğu bölge olurken, bu bölgede yaşayan her dört kişiden biri yetersiz besleniyor.
Türkiye rahat
Bu endeks verilerine göre; Türkiye, açlık endeksi 5’in altında, yani “düşük” olan ülkeler kategorisinde bulunuyor. Türkiye, önemli tarım ürünlerinde kendine yeterli durumda. Tarla ürünlerinde 2013-2014 piyasa döneminde yurtiçi üretimin yurtiçi talebi karşılama derecesi (yeterlilik derecesi) en yüksek yüzde 101.8 ile buğdayda, sebzelerde yüzde 141.5 ile taze soğanda ve meyvelerde yüzde bin 524.2 ile incirde gerçekleşti. Önemli bitkisel ürünlerden arpada yeterlilik derecesi yüzde 100.8, nohutta yüzde 96.6, şeker pancarında yüzde 100, elmada yüzde 130.2 ve domateste yüzde 112.3 olarak gerçekleşti.