Kişnişin Yararları
• Mideyi uyarıcı özelliği vardır.
• İştahsızlık için kullanılabilir.
• Sindirimi kolaylaştırıcı etkisi bulunur.
• Mide ve karın ağrılarına iyi gelir.
• Sinirleri yatıştırıcı etkisi kişnişin yararları arasındadır.
• Ağız kokusuna karşı bir çay kaşığı kurutulmuş kişniş iyice çiğnenerek yutulur.
• Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre taze kişniş, dişlerdeki zehirli dolgu maddesi civanın neden olduğu zararı önleyici etkidedir.
• Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E Komisyonu kişniş meyvesinin (Coriandri fructus) hazımsızlık için kullanımına onay vermiştir.
• Portekiz’deki Beira Interior Üniversitesi’nde yapılan ve sonuçları Journal of Medical Microbiology adlı dergide yayınlanan araştırma sonucuna göre, kişniş yağı dirençli bakterileri öldürmektedir. Araştırmada, kişniş yağının, aralarında escherichia coli ve metisiline dirençli stafilokok aureus bakterisinin de bulunduğu 12 bakteri türü üzerindeki etkisi incenmiş ve tüm türlerde en fazla %1,6 oranında yağ içeren çözeltinin bakterileri durdurduğu, 10 türde ise ölümcül olduğu saptanmıştır.
Araştırmacılar, kişniş yağının bakterinin zarını yok ettiğini, bu şekilde hücrenin nefes almasını engelleyerek bakterinin ölümüne neden olduğunu açıklamışlardır.
• Kişniş tohumlarını toz halde saklamak yerine geresinim duydukça toz hale getirip kullanmak daha doğru olur. Aksi takdirde aromasını kaybeder. Tanecikleri saklarken hava almayacak biçimde ve de güneşten ve ısıdan uzak olacak şekilde muhafaza etmek gerekir.
Kişniş çayı: Hafifçe ezilmiş bir-iki tatlı kaşığı kişniş tohumu 300-400 ml kaynar suya konularak 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir.
• Fazla oranda yenilmemelidir.
• Mide asidi çok olanların yememesi gerekir.