BU YALNIZCA BAŞLANGIÇ
“Peki temel kavramlara ilişkin kitapta sunulan bilgiler yeterli mi?” diye soracak olursanız, bunun yalnızca mitolojiye ilgi duyan ve nereden başlayacağını bilemeyen meraklılar için hazırlanmış bir giriş kitabı olduğunu yinelemek durumundayım.
Mit ve sembollerle ilgili temel bilgilerin ötesine geçip spesifik temaları ayrıntılarıyla incelemeye başlayanlara, Dell’in çalışmasının içeriği zayıf gelecektir.
Konu başlıkları üzerinde daldan dala uçarak “panoramik” kesitler sunmakla yetinen bu kitap, ayrıntı eksikliği nedeniyle “daha fazla bilgi” arayanları tatmin etmeyebilir.
Ancak bu haliyle bile, zengin görselliği ve başarılı sayfa düzeniyle, kitaplığınızda olmasından keyif alacağınız bir başvuru yapıtı olduğunu söylemek mümkün.
En sona eklenmiş şematik özette dünya mitolojilerinin teolojik yaklaşımlarını kısa metinlere sığdırılmış biçimde ayrı ayrı bulabiliyor olmak bile, kitabın artıları arasında sayılabilir.
“Mitolojiye ilgi duyanlar” deyip duruyorum, yazının başından beri ve bu ifade açıkçası beni çok da hoşnut etmiyor. Kendini entelektüel olarak niteleyen herhangi birinin, mitolojiye ilgi duymaması mümkün mü?
Kadim kültürlerin binlerce yıl içerisinde oluşturdukları o zengin sembolizmi ve bu sembollerin oluşturduğu anahtarlar üzerine kurulu anlatıları bilmek ve anlamak, insan düşüncesinin de izini sürmek demektir.
Evreni ve varoluşu kavramaya çalışan o uzun soluklu arayışın çıkış noktasıyla buluşup sembolizmin ardındaki temel fikir ve kavramları anlayabilmek, bugünü doğru değerlendirmenin vazgeçilmez ön koşullarından biridir diye düşünüyorum.
Mitolojiyi bilmek, anlamak ve incelemek, her seferinde yeni bir şeyi keşfetmenin benzersiz hazzıyla buluşturur bizi.
Dell’in referans kitabı, bu yolda yürümek isteyenlerin elinde bulunacak pratik bir başlangıç adımı niteliğinde.