Yapışkan Otunun Faydaları
Botanik ve Kimyasal Özellikleri: Yapışkanotu, Parietaria offîcinalis (Urticaceae) bitkisinin topraküstü kısımlarıdır. Bileşiminde musilaj, potasyum tuzlan ve bir alkaloit vardır.
Kullanılışı: Drog, halk arasında kum ve idrar söktürücü ve midevi olarak kullanılır. Aynca drog, evlerde bazı böcekleri öldürücü olarak oda kenarlarına konur.
Yapışkanotu eskidenberi kullanılan bir drogdur. IX. yüzyılda İtalya’da yapışkanotundan un ve su ile hazırlanmış bir çeşit preparat midevi olarak kullanılırdı. Drog, XIX. yüzyılda yazılmış kodekslerimizden Düstur al-Edviye’de (1874) kayıtlı olduğu gibi, Dr. Mehmed Nuri de kitabında, yapışkanotunun infuzyon veya dekoksiyon halinde yumuşatıcı ve diürctik olarak kullanılacağını yazmıştır.
Eskiden Mısır çarşısında kum ve idrar söktürücü olarak satılan yapışkanotu, 1690-1691 tarihli bir aktariye defterinde ve 1774 tarihli bir ecza defterinde kayıtlı bulunmaktadır.
Geleneksel Halk Reçeteleri:
1- Kum ve idrar söktürücü olarak bir miktar yapışkanotu haşlanır ve bu sudan içilir.
2- Midevi olarak yapışkanotu yılda bir kere pişirilip yenir.
3- Yapışkanotu lapası bazı şişliklerin tedavisinde kullanılır.
Modern Tıptaki Yeri: Droğun halk arasında tıbbi miktarlara uyulmadan hazırlanması yarar sağlamaz. Ancak % 1-3′lük infuzyonu idrar ve kum söktürücü gayeler için kullanılabilir. Bu etki, droğun taşıdığı potasyum tuzlarından ileri gelir.