Stres vücudunuzda birçok hastalığa neden olabilir.


Stresin cilt üzerindeki etkileri:

Uzun süreli stresle ilişkilendirilen birçok fiziksel değişimin, cildiniz üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

■ Stres altındayken salgılanan hormonlar, kan damarlarınızın daralmasına dolayısıyla yetersiz kan dolaşımına neden olur. Kan dolaşımının azalması da cildi kuru, pul pul ve tahriş olmaya yatkın duruma getirir.

■ Stres dönemlerinde nefes alışınız değişir, daha hızlı ve zayıf olur. Böylece kan dolaşımınıza taşman oksijen miktarı ve dolayısıyla cildinize giden oksijen azalır. Eğer stres uzun süreliyse cildinizin solgun ve gri, ışıltısını yitirmiş olduğunu görebilir; alın, gözler ve ağız çevresinde gerginliğin yarattığı çizgilerle karşılaşabilirsiniz.

■ Birçok cilt hastalığı, örneğin egzama, sedef hastalığı ve kurdeşen, başlangıçta strese bağlı olarak gelişmese de stres altındayken daha da kötüleşebilir. Bazı insanların cildindeyse stres altındayken lekeler oluşabilir.

Konunu anahtar kelimeleri: stres sonucu oluşan hastalıklar,aşırı stres nelere yol açar,aşırı stresin sonuçları,stresin yol açtığı hastalıklar,stresin etkileri,stresin insan üzerindeki etkileri,strese bağlı nefes darlığı,stres hangi hastalıklara yol açar,stresten oluşan hastalıklar,stres nelere yol açar

Fazla stresin kısa dönemli belirtileri; bitkinlik, uyku bozuklukları, sinirlilik ve bellek sapmalarıdır.

■ Zaman içinde, bağışıklık sisteminiz en üst düzeyde işlev görmediği için normalden daha fazla öksürdüğünüzü ve soğuk aldığınızı görebilirsiniz.

■ Baş ağrıları ve migren, sırt ağrısı, kalp çarpıntısı, astım, yüksek tansiyon, duyarlı bağırsak sendromu, mide ekşimesi ve hazımsızlık ise bilinen diğer belirtilerdir.

■ Espri anlayışınızı yitirebilir, sekse ilgisizleşebilir ve sinirsel geçişler yaşayabilirsiniz. Sonunda daha fazla devam edemeyeceğinizi hissedebilirsiniz.

Stresin Mide Ve Bağırsak sistemine Olumsuz Etkisi:

Stresin sindirim sistemi üzerindeki etkileri şöyle izah edilir: Beyin ve sindirim sisteminin benzer özellikleri vardır. Çünkü mide ve beyin benzer hormonlar ve sinir sisteminin etkisi altında bulunurlar. Stresin uzaması sindirim bozuklukları, ishal, kabızlık, kramp ağrıları, şişkinlik ,ağrılı yanma şikayetleri görülebilir.

Stresin İrritabl Bağırsak Sendromu ( spastik kolon ), Nonülser Dispepsi ve peptik ülser hastalıklarında zararlı olduğu bilinmektedir.

Stres, aşırı yeme sonucu obeziteye ya da az yeme sonucu aşırı zayıflığa yol açabilir.

Stres ve sıkıntının mide için çok zararlı olduğu bilinmektedir. Aşırı stres tükürük bezlerinin durmasına ya da tükürüğü arttırmasına neden olabilir. Stres midedeki asit salgılarını arttırır, asitlenmeye, bulantıya veya ülsere yol açar. Stresin çok görülen başka bir sonucu da ishaldir. Stresin mide bölgesindeki kasların gerdiği de görülebilir.

Stresin Bağışıklık Sistemine Olumsuz Etkileri :

Stres üzerindeki araştırmalar, stresin bağışıklık sistemini zayıflattığını ve hastalıklara yakalanmayı kolaylaştırdığını göstermiştir