Somatik belirtilerin de eşlik ettiği normal dışı nedensiz bir tedirginlik ve korku halidir.Anksiyeteyi kaygı sıkıntıbunaltı endişe olarak da adlandırabiliriz.Anksiyete yaşayan kişi bu durumu kötü bir şey olacakmış hissi hoş olmayan bir endişe hali" ya da nedensiz bir korku şeklinde ifade eder. Anksiyete nedeni hakkında net bir bilgimizin olmadığı içsel bir tehlike ya da tehdit karşısında gösterilen psikolojik bir tepki olmasına rağmenkorkuda olduğu gibi bedensel belirtilerin eşlik ettiği bir durumdur. Bu durum çok hafif bir tedirginlik ve gerginlik duygusundan panik derecesine kadar varan değişik yoğunluklarda yaşanabilir.
Depresyon (Ruhsal Çöküntü)

Depresyon her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Majör Depresyon ( büyük depresyon) nöbetlerle gelen ve tam düzelen bir özelliğe sahiptir.Toplumun her kesiminde görülebilir.Psikiyatrik hastalıklar arasında en sık rastlanan bir tablodur.

Kişilik Bozuklukları

Kişilik bozuklukları 3 gruba ayrılır.

1.Grup: Paranoid Kişilik Bozukluğu Şizoid Kişilik Bozukluğu Şizotipal Kişilik Bozukluğu

2.Grup: Antisosyal Kişilik Bozukluğu Borderline Kişilik Bozukluğu Histeriyonik Kişilik Bozukluğu ve Narsistik Kişilik Bozukluğu

3.Grup: Çekingen Kişilik Bozukluğu Bağımlı Kişilik Bozukluğu ve Obsesif-Kompulsif Kişilik Bozukluğu

Dissosiyatif Bozukluklar (Travma)

Kişinin başından geçen olayların yarattığı stres onun dayanabilme gücünü aştığında ruhsal travma yaşantısı ortaya çıkar.Psikiyatride tüm ruhsal bozukluklar travma ile ilgili olanlar ve olmayanlar biçiminde ikiye ayrılabilir.

Ruhsal travma doğal afet trafik kazası hastalık ölüm gibi nedenlerle olabileceği gibi insanın insana yaptığı kötülük nedeniyle de oluşabilir.Ruhsal dünyamızdaki iç uyum ve harmoninin kaybına genel olarak sağlıksız dissosiyasyon adını vermekteyiz. Dissosiyasyon sözcük olarak ayrılma bölünme kopma çözülme gibi anlamlar taşır. Psikolojik açıdan ise kişinin zihninde yer alan duygudüşünce anı ve benzeri içerikleri geçici olarak kompartımanlaştırması bir kenara koyması anlamına gelen bir mekanizmadır. Bu mekanizma aşırı ölçüde olduğunda kişinin ruhsal bütünlüğü tehdit altına girer.

Dissosiyatif bozukluklar bir ilaç tedavisinin henüz bulunmadığı tek psikiyatrik bozukluk grubudur. Serotonerjik antidepresanlardan yararlanılabilir ancak etkisi sınırlıdır. Tek yararlı tedavi yöntemi psikoterapidir psikoterapi ile tam iyileşme olanağı vardır.Dissosiyasyonun psikoterapisi ancak bu konuyu bilen terapistler tarafından yapılabilir. İyi yapılmayan psikoterapi yıllar da sürse sonuç vermez ve kişinin yardım alma umudunu ve terapiste güvenini körelttiğinden sonraki müdaheleleri de güçleştirir.