İstenmeyen gebelik her çiftin yaşayabileceği bir durumdur ve çözümü vardır. Hareketsiz kalmak size stres vermek ve zaman kaybettirmekten başka hiç bir işe yaramaz.
Bu sayfada ve sayfanın götürdüğü linklerde (üst menüye bakın) kürtaj işlemiyle ilgili aklınıza takılan tüm sorulara cevap bulacaksınız. Tüm sayfaları okumanızı öneriyoruz.
Kürtaj nedir?

Kürtaj kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarının en sık uyguladığı küçük cerrahi operasyonlardan biridir.
En sık, istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması için uygulanmakla beraber düşük oluşması sonrası kanamanın durdurulması ve rahim içinin temizlenmesi için, düzensiz kanamalarda bir yandan kanamanın durdurulması, öte yandan rahim içinden alınan parçaların patolojik incelemesiyle tanı konulması için kullanılır.

Kürtaj kelime olarak ne demektir?

Kürtaj veya küretaj Kelime olarak kazıma anlamına gelse de günümüz modern tıbbında istenmeyen gebelikte rahim tahliyesi vakum yöntemi denilen ve rahim iç tabakasına zarar vermeyen özel bir yöntemle yapılır ve metalden yapılmış "rahim içi kazıma aletleri" gerekli görülmekdikçe kullanılmaz. Gebelik dışındaki nedenlerle uygulanan kürtajlarda ise geleneksel, yani küret adı verilen metal aletlerle yapılan kürtaj uygulanmaktadır.
Not: Kürtaş,kürdaş gibi kelimeler yanlıştır, doğrusu kürtaj veya küretaj olmalıdır. Halk arasında kullanılan eş anlamlı kelimeler "istenmeyen hamilelik veya istenmeyen gebelik sonlandırması", "bebek aldırma" ve "çocuk aldırma" şeklindedir ve istenmeyen gebelik için uygulanan kürtajı tarif etmek için kullanılır.
Kimler kürtaj olabilir?

İstenmeyen hamilelik için gebelik sonlandırma (rahim tahliyesi)esnasında aranan şartlar şunlardır:


Gebelik 10+0 haftayı aşmamış olmalıdır
Dikkat: Gebelik haftası hesaplanırken doktor tarafından yapılan ultrasonografi esas alınır. Son adet tarihinden itibaren hesaplanan gebelik haftası çoğu zaman Ultrasonografi ile hesaplanan hafta ile uyumluyken, son adet tarihinin yanlış biliniyor olması, gebelik haftası hesaplanırken hamile kalınan tarihin başlangıç noktası olarak alınması (gerçekte hamilelik haftası bu hesaptan iki hafta ileridir) gibi nedenlerle ultrasonografi ölçümleri sizin hesabınızdan daha farklı çıkabilir.

Evli olan kadınlarda eşler de müdahaleye izin ve onay vermelidirler.

18 yaş altı genç kızlarda ebeveyn müdahale için onay vermelidir.

Evli olmayan ve 18 yaş üstü olan kadınların kendi onayları yeterlidir.

Yukarıdaki koşullara uyulduğunda ülkemiz yasalarına göre istenmeyen gebelik sonlandırması işlemi kadınlarımıza tanınmış olan çağdaş bir haktır. Yapılan işlem gizli kalır.
Bunun yanında:

acil kanamalı bir şekilde baş vuran kadınlarda kanama hayati tehlike taşıyorsa kendi onayı dışında bir onay aranmaz.
10 haftayı aşan gebelik durumunda bebeğin ölü olması veya ciddi bir sakatlığı bulunması durumunda ("bebeğin doğduğunda yaşamını derinden etkileyecek sakatlığı bulunması" hekimlerin kurul oluşturarak üç imzayla onayladığı bir durum olmaldır) rahim tahliyesi sınırı 10 haftayı geçebilir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Kürtaj olmaya karar verdikten sonra kliniğimizde yaptığımız değerlendirme ve ultrasonografi sonrasında işlem ya aynı gün ya da belirlenen başka bir günde hastane koşullarında gerçekleştirilir. İşlem için 5 saatlik bir açlık ve susuzluk süresi esastır.

Anestezi doktoru tarafından verilen genel anestezi sonrasında (burada uygulanan genel anestezi hafif bir anestezidir ve büyük ameliyatlar için uygulanan anesteziye göre daha çok derin uyku şekklinde de tarif edilebilir) işlem vakum yöntemiyle yapılır ve yaklaşık 5 dakika sürer.


İstenmeyen gebelik sonlandırması için başka yöntemler varmı dır?


İstenmeyen bir hamileliğin sonlandırılması için ülkemizde uygulanan tek yöntem kürtajdır. Bazı kadınlar adet gecikmesi nedeniyle "söktürücü iğne" olarak tabir edilen uygulamalara baş vurmaktadır. "Söktürücü iğne" var olan bir gebeliğin düşmesini asla sağlayamaz. Yalnızca başka nedenlere bağlı adet gecikmesinde kanamayı sağlayabilir.
RU-486 adlı düşük ilacı ülkemizde kullanılmamaktadır.
Kürtaj olduğum sonradan anlaşılır mı?

Kürtajın üzerinden belli bir süre geçtikten sonra yapılan jinekolojik muayene ve ultrasonografilerde kürtaj olduğunuzun anlaşılması mümkün değildir.

Kürtajın riskleri nelerdir ve yeniden hamile kalmamı engeller mi?

"İlk hamilelikte uygulanan kürtaj sonrası hamile kalınmaz!" hurafesi kulaklarımızda yer etmiş ve bu da kürtaj işlemini çok riskli bir olay olarak görmemize neden olmuştur.
Günümüzde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından usulüne uygun teknikle ve uygun koşullarda uygulanan kürtaj, riskleri az olan bir müdahale olarak kabul edilir ve bir kürtaj sonrası oluşan hamileliklerin olumsuz etkilenmesi beklenmez. Kürtaj sayısı arttıkça ve özellikle de üç kürtajdan sonra hem hamile kalabilirlik hem de hamileliğin seyri olumsuz etkilenebilir.

Kürtaj işlemi sonrası nasıldır?

Kürtaj işlemi bittikten yaklaşık 5 dakika sonra uyanırsınız ve yatağınıza geri götürülürsünüz. Tamamen kendinize dönmeniz yaklaşık 1 saat alır ve bu süre sonunda bir şeyler yiyebilir ve su içebilirsiniz. Klinikte belli bir süre gözlem altında tutulduktan sonra evinize geri dönebilirsiniz. Çok aşırı zihinsel ve fiziksel aktivite gerektirmeyen işlerinize normal koşullarda 4-6 saat sonra dönmeniz mümkündür.
Bir hafta sonraki doktor kontrolüne kadar ilaçlarınızı düzenli kullanmalı ilişki, egzersiz ve deniz,havuz,küvette banyo gibi aktivitelerden uzak durmalısınız. 3 hafta boyunca kanama olması normal kabul edilir. Bazı kadınlarda ise hiç kanama olmaz. İlk adet kanaması ise 5-6 hafta sonunda gerçekleşir. Zaman zaman oluşan kanamalar gerçek adet kanaması değildir.

alıntıdır.