Neden bazı insanlar kolayca arkadaşlık kurarken bazıları yalnızdır? Neden bazı insanlar depresyona girmeye daha yatkındır?
Kariyer merdiveninin tepesine kimin çıkacağını ya da kimin geride kalacağını kestirebilir miyiz? Neden bazı insanlar içe dönük bazıları ise son derece dışa dönüktür? Kişilik psikologlarının sorduğu soruların birçoğu, bir bireyin belirli bir durumda nasıl davrandığına yöneliktir.
Üniversiteye gitmiş olan herkes, dönemin ilk dersinin konusunu tahmin edebilir. Felsefe profesörü, “Felsefe nedir?” diye sorar; iletişim dersinde de ilk ders aynı soru üzerinedir: İletişim nedir?
Coğrafya, tarih ve matematik dersi almış olanlar da benzer bir soruyla karşılaşmıştır. Kısacası, geleneksel olarak psikoloji profesörleri de şu temel soruyla derse başlar: Kişilik nedir?
Arkasından bir açıklama yapsalar da, psikologların bu soruya verecek, üzerinde uzlaştıkları bir yanıtları yoktur. Aslında kişilik psikologları insan kişiliğini nasıl tanımlayacakları ve psikolojinin bu alt dalına hangi konuların dahil olacağı üzerine, bitmek tükenmek bilmeyen tartışmalar yaparlar.
Kişilik kuramcılarının, kişilik psikologlarının hangi konular üzerinde durmaları gerektiği konusunda farklı görüşleri vardır. Birisi bilinçaltı mekanizmalardan bahsederken diğeri öğrenme öykülerine, bir diğeri ise insanların düşüncelerini nasıl düzenlediklerine bakar.
Kimi öğrenciler bu uzlaşı eksikliğini kafa karıştırıcı bulsa da bu farklı bakış açılarının bireyin karmaşıklığını keşfetmek için oldukça zengin ve heyecan verici bir çerçeve oluşturduğunu söylemek gerekir. Sonuç olarak; Kişilik, bireyin kendisinden kaynaklanan tutarlı davranış kalıpları ve kişilik içi süreçler olarak tanımlanabilir.