Vücut koordinasyonunu sağlama, konuşma, etrafıyla göz teması kurma ve diğer konularda problemleri olan özel gereksinimli çocuklar için, Kinect teknolojisi ile olumlu yönde gelişmelerin sağlandığını biliyor muydunuz? Peki ya otizmin erken teşhisinde kullanılan bir cihaz olduğunu?

Elbette uzmanların tamamen yerini alacak şekilde değil; ancak örneğin Minnesota Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümünde özel algoritmalar sayesinde aynı anda 10 çocuğun 'muhtemel' otizm problemlerini teşhis etmede yardımcı bir teknoloji olarak kullanılıyor.

Öncelikle Kinect nedir, onu anlatalım:

Kinect, bilgisayar ortamında çevre birimler kullanmadan (kol, silah, konsol araçları, vs) sadece el, kol ve bacak hareketleriyle oyun oynayabilme teknolojisi olarak geçiyor. Bunun yanında ses kullanımı da ayrıca mümkün. Microsoft tarafından sunulan bu teknoloji, el kol ve bacak hareketlerini algılayarak kızılaltı ışın yayan projektörlerle gerçekleşiyor. Bu ışınlar insan gözünün göremeyeceği derecede ışıklar. Işınlardan elde ettiği verileri CMOS algılayıcılarla komuta çevirip bu sayede komut olarak algılanılmasını sağlıyor. Böylelikle, siz televizyonun karşısında hareket ediyorsunuz ve hareketleriniz bu cihaz tarafından algılanıp, ekrana yansıtılıyor.

Kinect'le neler yapabilirsiniz?

Kinecti kullanabilmek için öncelikle XBOX 360 oyun konsoluna ve televizyona veya projeksiyona ihtiyacınız var. Evet başlangıç maliyeti pek ucuz olmasa da, uzun vadede kullanabileceğiniz bir sistem. Bu altyapıyı kurduktan sonra, oyunları satın almanız gerekiyor. Eşimin usta ve deneyimli bir bilgisayar oyuncusu olması sebebiyle yaklaşık 7 yıldır evimizde bulunan bu cihazla aramın düzelmesinin Kinect sayesinde olduğunu itiraf ediyorum. Ben hayatım boyunca bilgisayar oyunlarından pek haz etmemiş bir insan olmama rağmen, Kinect'in evde yeni bir çağ açtığını kabul ediyorum. Bizim evde en sevilen oyunlardan bir tanesi Dance Central yani dans oyunu. Ekranda seçtiğimiz avatar ve şarkı eşliğinde onlar gibi dans etmeye çalışıyoruz. Oldukça eğlenceli olduğundan yorulduğumuzu anlamamız da zaman alıyor.

Üzerinde bir sürü düğmesi olan kumandalara gerek kalmadan, oturduğunuz yerden sesli komutlarla açıp kapamak ve menüde ilerlemek mümkün. Oyunları oynamak için ise oturduğunuz koltuktan kalkıp, gerçekten fiziksel olarak hareket etmek gerekiyor.

Kinect'in eğitimde yeri

Elbette zamanında Microsoft'un bu cihazı piyasaya çıkarma amacı araştırmacılara terapi imkanı sunmak değildi. Önce bireysel tüketiciye yönelik geliştirilen yeni teknoloji her üründe olduğu gibi, Kinect'te bir süre sonra, özellikle özel çocukların eğitim veya terapi gördüğü kurumlarda kullanılmaya başlandı. Uzmanlar da, cihazların kullanımıyla bu konuda ilerleme kaydettiklerini de inkar etmiyorlar. Dış dünyayla iletişim kuramayan, vücudunu koordine edemeyen pek çok çocuğun, motor becerilerinin, konsantrasyon sürelerinin, sosyal ve dil becerilerinin geliştirilmesinde kullanılıyor.