SSK ve Bağ-Kur emeklilerine seyyanen zam, çalışan emeklilere destek primi müjdelerini içeren yasa Resmi Gazete'de yayımlandı. Temmuz'da emeklilerin geliri artıracak...


Emeklileri, borçlu Bağ-Kur'luları, çalışanları ilgilendiren önemli düzenlemeler içeren yasa tamam. Kanun, dünkü Resmi gazete'de yayımlandı. Yasada, emekliler için 2 önemli düzenleme var.
ÇİFTE ZAM İMKANI
Yasaya göre; SSK ve Bağ- Kur emekli aylıkları, Temmuzödeme döneminde artırılacak. Artırılan gelir ve aylık tutarları dosya bazında ödenmesi gereken miktar esas alınmak kaydıyla, Temmuz ödeme döneminde bin TL ve altında olanlar 100 TL tutarında, bin TL'nin üstünde olanlar da bin 100 TL'yi geçmeyecek şekilde ayrıca artırılacak. Bu doğrultuda; Temmuz'da, tüm SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak rutin zammın ardından, maaşı bin lira ve altında kalanlara 100 lira, bin liranın üzerindekilere de maaşları bin 100 lirayı geçmeyecek üzere seyyanen zam yapılacak.
PRİM AZALIYOR
Çalışan emeklilere destek primi müjdesi de bu yasanın getirdiği düzenlemelerden... Yasaya göre; ticari faaliyette bulunan emeklilerden yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisi yüzde 15'ten yüzde 10'a indirilecek. Uygulama Temmuz'dan itibaren başlayacak. Böylece ticari faaliyette bulunan emeklilerin maaşında ayrıca zam gerçekleşmiş olacak.
BAĞ-KUR'LUNUN BORCU BİTTİ
1.3 milyon Bağ-Kur'lunun borcu silinecek. Bu kişiler ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler,sağlıktan yararlanmaya başlayacak. Prim günü yetenler emekli olabilecek. Düzenlemeye göre; kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlarla tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlardan, bu ayın sonu itibarıyla 12 ay ve daha fazla süreye ilişkin prim borcu bulunanların, bu sürelere ilişkin prim borçlarını Mayıs başından itibaren 3 ay içinde ödememesi halinde sigortalılıkları durdurulacak. Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihinde hesaplanarak ihya edilecek. Sigortalılıkları durdurulanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişiler hakkında durdurulan süreler için genel sağlık sigortası hükümleri uygulanmayacak. Yani genel sağlık sigortası borcu çıkmayacak.
BABAYA 5 GÜN İZİN
Babalık izni artıyor: İşçiye, evlenmesi veya evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün, eşinin doğum yapması halinde ise 5 gün ücretli izin verilecek. Engelli çocuğu olana izin: İşçiler, en az yüzde 70 oranında engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, hastalık raporuyla ve çalışan ebeveynden sadece biri tarafından kullanılması kaydıyla, 1 yıl içinde 10 güne kadar ücretli izin alabilecek. Engelli işçiye yer değişikliği hakkı: Kamu kurum ve kuruluşlarında sürekli işçi kadrosunda görev yapan ve en az yüzde 40 oranında engelli işçiler, kurum içinde yer değiştirme talebinde bulunabilecek.

İŞVERENE HAPİS CEZASI GELDİ

Faaliyeti durdurulan işyerini, izinsiz çalıştıran işverene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetlerinde, işçinin onayıyla 7.5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilecek. Ermenek'te meydana gelen maden kazasında, sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay brüt asgari ücretin 2 katı tutarında ödeme yapılacak.




















Kaynak: Milliyet