Sinir Ağrılarına Bitkisel Reçeteler
NEVRALJİ: Sinirin seyri boyunca hissedilen ağrı.
ŞİMŞİR AĞACI KÖK KABUĞU: Şimşir ağacı kök kabuğu kaynatılır, deniz tuzu ve yumurta akı ile karıştırılır, ağrıyan sinirlerin üze rine sarılır.
AKIRIKARHA KÖKÜ: 1 bardak suya, 10 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, elde edilen su ile ağrıyan yerlere masaj yapılır.
ÇAM FISTIĞI (İRMİK FISTIĞI): 50 gr fıstık 50 gr zencefil 50 gr havlucan yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ce viz büyüklüğünde yenilir. KASNI DİŞİ: Kasnı toz haline ge tirilir, 2,5 gr, üzüm şurubu, sedef otu, su teresi ve karabiberle karış tırılıp içilir.
MİSK: Misk, sıcak yağlarla (kekik yağı vs) gibi karıştırılır, baş ve sırt ağrıyan yere sarılır.
SU YOSUNU: Su yosunu zeytin yağı ile kaynatılır, lapa haline getirilir, sıcak olarak ağrıyan yere sarılır.
FRENK ÜZÜMÜ YAPRAĞI: Frenk üzümü yaprağı kaynar su da 10 dk bekletilir, çay gibi içilir. (Sinir rahatsızlıklarında) frenk üzümü meyveleri yenilir.
PORTAKAL YAPRAĞI: 1 kilo kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Su zambağı yağı ile masaj yapılır.
MALT: Büyüklere günde 1 çay kaşığı, küçüklere daha az içirilir.
ARDIÇ TOHUMU: 50 gr ardıç tohumu, 50 gr havuç tohumu, 50 gr ısırgan tohumu, 50 gr defne tohumu, 50 gr havlucan, 50 gr zencefil, 100 gr irmik fıstığı, hep si toz haline getirilir, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenir. İstenilirse bunun içerisine 50 gr çö-rekotu ve 50 gr üzerlik tohumu ilave edilebilir. Bu ikisinin hafif kavrulup kullanılması şarttır.
KALKAN OTU: Kalkan otu tohumları toz haline getirilir, gün de 4 gr içilir.
KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-5 bardak içilir, üzerine kuru üzüm yenir veya hoşafı içilir.
MEŞE PALAMUDU: Meşe palamudu parçalanır, kaynatılır, suyu ile banyo yapılır.
MARUL: Marulun büyük yaprakları kaynatılır, şekerle tatlandırılır, portakal suyu ile içimi ko-laylaştırılıp içilir. Bolca marul ye nir.
MİSK OTU: 1 bardak kaynar su ya, 1-5 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
SU KARANFİLİ KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki kökü konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr bitki yaprağı konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
ÇUHA ÇİÇEĞİ YAPRAĞI: Taze çuha çiçeği yapraklarından şurup yapılıp içilir.
AT KUYRUĞU: l bardak kaynar suya, 2-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
BİBER: Acı biber ispirto ile karıştırılır, bir müddet bekletilir, ağrı yan yerlere masaj yapılır. KAFUR: 10 gr kafur, 100 gr ispir to veya 100 gr saf zeytinyağında eritilir ağrıyan yerlere masaj yapılır.
Kafur 20 gr, aspirin 10 adet, kekik yağında veya ispirtoda eritilir, ağ rıyan yerlere masaj yapılır. Kafur 20 gr, pelesenk yağı 100 gr, solucan yağı 50 gr, balık yağı 20 gr, çörekotu yağı 50 gr, defne yağı 50 gr, ispirto 20 gr, 65 gr saf zey tinyağı ile birlikte karıştırılır ağrı yan yerlere masaj yapılır. 25 gr kafur, 50 gr ispirto, 50 gr te rebentin, 50 gr saf zeytinyağı ka fur eriyinceye kadar bekletilir, günde 2-3 defa masaj yapılır.
KILIÇ OTU-SARI KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 2 gr taze veya kuru bitki konur, 10 dk bek¬letilip içilir (trigamunus nevralji sinde).
Sarı kantaron yağı ile ağrıyan yer ler ovulur.
YASEMİN ÇİÇEĞİ (ADİ YASEMİN): 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.
MÜRVER ÇİÇEĞİ (AĞAÇ MÜRVERİ): 1 bardak kaynar su ya, 8-15 gr çiçek veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak suya, 8-15 gr kabuk konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
TAFLAN: Taze taflan meyvele rinden yapılan şurubundan içilir. YER SARMAŞIĞI: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, yemekler esnasın da 1 bardak içilir taze bitki sıkılır, suyundan günde 50 gr içilir.
TATULA YAPRAĞI: 1 bardak su ya, 2-10 bitki konur, 5-10 dk kaynatılır, suyu ile sinirlere masaj yapılır.
Bitki zeytinyağı içerisinde bir kaç gün bekletilir, elde edilen yağla sinirlere masaj yapılır.
TURP SUYU: Turp sıkılır, suyun dan günde 2 çay bardağı içilir.
OĞULOTU: 1 bardak kaynar su ya, 4-10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir. Bitki toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir. Tohumu toz haline getirilir, gün de 3 defa 3 gr içilir.
PAPATYA: 500 gr suya, 50 gr pa patya konur, 10 dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, süzülür, içerisine 1 bez batınlır ağrıyan yerlere sarılır günde 3-4 defa tekrarlanır.
LAHANA: Lahana yaprakları sert kısımları çıkarıldıktan sonra ezilir, lapa haline getirilir, üzerine 10-15 damla sirke damlatılır, bir bezle ağrıyan yere sarılır günde 2-3 defa tekrarlanır (lapa hafif ılıtılıp sarılmalıdır).
LAHANA YAPRAĞI: Lahana yaprakları sütle 10 dk kadar kaynatılır, biraz bekletilir, ağrıyan yerlere sarılır.
KIL (KAOLİN): Bir miktar kil lapa haline getirilir, ılık halde bir bez üzerine serilerek ağrıyan yere kapatılır.
DIŞ BUDAK YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 30 dk bekletilir, günde 3 bardak ılık olarak içilir.
MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
ARDIÇ YAĞI: Ardıç yağı, tatlı badem yağı, papatya yağı, zeytin yağı, karanfil yağı karıştırılır hastalıklı bölgeye masaj yapılır.
HAVLUCAN: Toz havlucan 50 gr, toz zencefil 50 gr toz tarçın 50 gr, defne tohumu 50 gr, ardıç tohumu 50 gr, ısırgan tohumu 50 gr, havuç tohumu, 50 gr, irmik fıstığı 100 gr toz haline getirilip karıştırılır, yeteri kadar balla macun yapılır, günde 3 defa 1 ceviz büyüklüğünde yenilir.
BAN OTU YAPRAĞI: 1 bardak suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk kaynatılır, elde edilen su ile ağrı yan yerlere masaj yapılır.
GİLABURU MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.