Kebabe Bitkisinin Faydaları
Kebabe (Piper cubeba): Hindistan ve çevresinde yetiştiği için Hindistaneriği olarak da adlandırılan, 1-1,5 m uzunluğundaki bir ağacın meyvesidir. Kebabiye ismiyle de bilinir. Uçucu ve sabit yağ, kebabe asidi ve piperin içerir.
Nerelerde Kullanılır: Genel olarak karabibere benzer şekilde kullanılır. Yemeklere (özellikle köfteye) çeşni olarak katılır. İştah açıcı sindirim kolaylaştırıcı, mikrop öldürücü etkileri vardır
Kebabenin Faydaları:
Karaciğere iyi gelir.
İştah açar. Kumları eritir.
Prostat büyümesi ve iltihabını giderir.
Ağız kokusunu ve ses kısıklığını giderir.
Solunum yolu hastalıklarına karşı faydalıdır.
Mikrop öldürücü etkisi ile mide ve idrar yolu hastalıklarında faydalıdır.
İdrar yolları iltihaplarına, bel soğukluğu ve idrar tutamamaya kronik nefrit ve ağrılı idrar yapmaya karşı etkilidir.
Kebabe Nasıl Kullanılır? Meyveler kurutulup toz haline getirildikten sonra hem baharat olarak hem de ilaç niyetine kullanılır. Çayı hazırlanabilir. Ağızda çiğnenirse dişetlerini kuvvetlendirir, sesi açar ve ağızdaki yaraların iyileşmesini hızlandırır. 1 litre suda tohumlar kaynatılarak günde 2 3 bardak içilir.