Beck Depresyon Ölçeği (BDI) Dr. Aaron T. Beck tarafından yaratılmış, çoktan seçmeli 21 soruluk, depresyonun şiddetini ölçmekte kullanılan bir araçtır. Bu ölçeğin geliştirilmesi sağlık alanında önemli bir değişime yol açmıştır, o zamana kadar psikodinamik perspektiften yapılan depresyon ölçümleri Beck ölçeğinden sonra hastanın kendi düşünceleri üzerine kurulmaya başlamıştır.
Depresyon toplumda çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. Ülkemize bakıldığı zaman nüfusun %10 ila 20'sinin çeşitli düzeylerde depresyondan muzdarip olduğu görülmektedir. Depresyon özellikle kadınlarda yaygındır. Bu derece ciddi ve yaygın bir sağlık sorunu olan depresyonun ölçümünde Beck Depresyon Ölçeği sağlık çalışanlarına oldukça önemli ve pratik bir araç sağlamaktadır.
Şu anki haliyle Beck Depresyon Ölçeği 13 yaş ve üzeri bireylere uygulanmaktadır. Ölçekteki sorularda umutsuzluk, suçluluk gibi duygusal belirtilerin yanı sıra yorgunluk, kilo kaybı gibi fiziksel belirtiler de incelenmektedir.
Beck Depresyon Ölçeği'nin 3 versiyonu vardır. İlki 1961'de yayınlanmış, daha sonra 1978'de tekrar gözden geçirilerek BDI-1A (Beck Depression Inventory 1A) adı verilmiş, 1996'da ise BDI-2 yayınlanmıştır.
Beck Depresyon Ölçeği ayrıca Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği'nin hazırlanmasına da kaynaklık etmiştir. Bu ölçek de ilk kez 1979 yılında klinik psikolog Maria Kovacs tarafından hazırlanıp yayınlanmıştır.
Depresyonda iki faktörlü yaklaşım Beck Depresyon Ölçeği'nin en önemli özelliğidir. Depresyonun belirtileri duygularımızda ve bedenimizde ortaya çıkar. Beck Depresyon Ölçeği bu iki faktörü de ölçer, böylece daha kapsamlı ve doğru bir teşhis konulması sağlanır.
Duygu alt ölçeğinde kötümserlik, geçmiş başarısızlık ve hatalar, suçluluk duyguları, cezalandırılma duyguları, kendini beğenmezlik, kendini eleştirme, intihar düşünceleri ve değersizlik hissi incelenir.
Somatik alt ölçekte ise üzüntü, haz kaybı, ağlama, ajitasyon, ilgisizlik, kararsızlık, enerji kaybı, uyku düzeninde değişiklik, asabiyet, iştahta değişim, konsantrasyon güçlükleri, yorgunluk, cinsel iştah kaybı incelenir.
Beck Depresyon Ölçeği'nde 21 soru vardır, her soruda en düşük puan 0, en yüksek puan 3'tür. Tüm cevapların toplam puanı şu şekilde değerlendirilir:
0 - 9 puan arası: Minimal düzeyde depresif belirtiler
10 - 16 puan arası: Hafif düzeyde depresif belirtiler
17 - 29 puan arası: Orta düzeyde depresif belirtiler
30 - 63 puan arası: Şiddetli düzeyde depresif belirtiler
Beck depresyon ölçeği Türkçe'ye olduğu gibi pek çok Avrupa diline, Arapça'ya, Çince'ye, Japonca'ya, Farsça'ya ve Xhosa diline de çevrilmiştir ve dünyanın büyük kısmında kullanılmaktadır.
BDI, teşhisten daha çok tarama amaçlı kullanılan bir araç olsa da, pek çok sağlık çalışanı hızlı teşhis amaçlı olarak da Beck Depresyon Ölçeği'ni kullanmaktadır.
Beck Depresyon Ölçeği'nin yanı sıra psikoloji alanında kullanılan araçlar arasında Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği de bulunmaktadır.