Mevsimsel depresyon, her yıl sonbahar ve kış aylarının gelmesi ile yüzünü gösteren bir depresyon biçimidir. Neden böyle bir depresyon yaşanıldığı henüz tam olarak ortaya konulmamış olsa da uzmanlar kişilerde oluşan bu ruhsal sıkıntıyı, depresyon halini kış aylarının gelmesi ile birlikte erken kararan havalara ve dolayısıyla günlerin kısalmasına bağlamaktadır.

Bir ruhsal bunalım evresi olan mevsimsel depresyon ilkbahar ve yaz aylarının gelişi, doğanın canlanması ve günlerin uzaması dolayısıyla güneşten daha çok yararlanmamız ile son bulur. Çok nadir olarak ilkbahar ve yaz aylarında da mevsimsel depresyon olgusu görülür.

Mevsimsel depresyon kimlerde görülür?

Mevsimsel depresyonun görülmesi için herhangi bir yaş kriteri yoktur. Bu depresyon her yaştan kişilerde görülür ve başlama yaşı olarak 20′li yaşlar bilinir.

Hem kadın hem de erkeklerde görülmesine rağmen kadınlarda daha çok görülen bir depresyon biçimidir. Oranlayacak olursak erkeklerde görülen mevsimsel depresyonun tam 4 katı kadınlarda görülür.

mevsimsel depresyon

Bunun yanı sıra mevsimsel depresyon yalnızca insanlarda değil doğada ki diğer canlılarda da görülür. Özellikle bazı hayvanların kış uykusuna yatma sebebi bu depresyon halidir. Kış aylarında girdikleri bunalım ve ruhsal sıkıntı nedeniyle tüm kışı uyuyarak geçirirler.

Mevsimsel depresyonun nedeni nedir?

Uzmanlar bu depresyon halini beynimizde bulunan serotonin ve melatonin maddelerinde meydana gelene değişiklerle açıklarla. Beynimizde bulunan bu maddeler uyku ve uyanıklık halimizi, enerjimizi yönetmekte aktif bir rol üstlenirler. Kış aylarının başlaması ile birlikte kısalan günler, uzun geçen geceler melatonin düzeyinde bir artışa neden olurken serotonin düzeylerinde ise bir azalma oluşturur. Bu dengesizlik mevsimsel depresyona girme durumunu tetikleyen unsurdur.

Merak ettiğinizin farkındayım bu yüzden sizlere bu iki madde hakkında kısa bir bilgi vermenin faydalı olacağını düşündüm;

Serotonin, kişinin psikolojik durumunu, keyfiyetinin belirleyen bir kimyasal maddedir. Güneş ışınları olduğu sürece beyinde serotonin hormonunun üretimi artar. Serotonin üretiminin artması bize mutluluk ve keyif vereceği gibi kış aylarında erkende girilen karanlık havalar serotonin düzeyinde azalmaya neden olacağı için keyifszilikler başlar.

Melatonin ise bir uyku hormonudur. Vücut melatonin hormonu salgılandığında uyku hali oluşur. Kış aylarında güneş ışıklarının azalmasına bağlı olarak erken kararan havalar melatonin hormonunu harekete geçirir ve vücudumuzda uyku hali, halsizlik, sürekli yatma hissi meydana gelir.